Demolice pražské Štvanice skončila, teď se bude jednat

Praha - Na pražské Štvanici skončila demolice památkově chráněného zimního stadionu. Dělníci místo už jen dočišťují. Demolice, která začala kvůli havarijnímu stavu na konci května, vyvolala vlnu rozhořčení. O budoucnosti ostrova Štvanice dnes také jednala rada hlavního města. Radní Aleksandře Udženiji (ODS) uložila pokusit se do 20. září o dohodu se společností Meridianspa, která by měla podle smlouvy ostrov opravit.

Stadion byl uzavřen na začátku ledna kvůli špatnému technickému stavu, propadla se v něm střecha. Stavební úřad Prahy 7 následně na konci května nařídil jeho demolici. S ní ale nesouhlasil například Národní památkový ústav. Odbor památkové péče dal kvůli špatnému stavu stadionu pokutu magistrátu i bývalému nájemci - sdružení Apex-Club.

Magistrát se bude snažit o dohodu

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Město nyní řeší, jak naložit s nájemní smlouvou se společností Meridianspa. Firma měla zajistit regeneraci ostrova Štvanice. Smlouva o pronájmu na 88 let byla uzavřena zhruba před deseti lety, Meridianspa měla na jejím základě ostrov opravit a postavit na něm sportovní a relaxační centrum s bazénem a lázněmi. Praha však chce ostrov rekonstruovat sama.

Na Štvanici by měl vzniknout nový zimní stadion a hokejová síň slávy. Udženija má proto s Meridianspa jednat o ukončení nájemní smlouvy. O výsledcích jednání má radu informovat do 20. září. Smlouvu chce ukončit dohodou. „Uděláme vše proto, aby k soudním sporům nedošlo, to by ničemu neprospělo,“ řekla Udženija. Kvůli zbourání stadionu na Štvanici čelí trestnímu oznámení, podle kterého se mohla dopustit trestného činu zneužívání vlastnictví, když nařídila demolici památkově chráněného stadionu.

Nečekaná zjištění

Meridianspa, za kterou údajně stojí vlivná finanční skupina J&T, už se o část ostrova zahrnující tenisové kurty stará. Zimní stadion, který byl kvůli špatnému stavu v minulých týdnech zdemolován, měla ve správě jiná firma. Ta ale, přestože na pronájmu kavárny měsíčně vydělávala přes 100 tisíc korun, zpátky žádné peníze neinvestovala. Demoliční firma dokonce zjistila, že předchozí správce odpojil ucpanou kanalizační přípojku a odpad léta vypouštěl do sklepa a technického zázemí.

Vydáno pod