Bioplynová stanice v Třeboni dodává elektřinu i teplo

Třeboň - První bioplynová stanice v České republice, která nejen dodává elektřinu do sítě, ale také vyrábí teplo, stojí v jihočeské Třeboni. Stanice vytápí i městské lázně Aurora, což umožňuje další třeboňský unikát, totiž první český bioplynovod. Výjimečný energetický a ekologický projekt stál 125 milionů korun a podpořil ho Evropský fond pro regionální rozvoj. Nová bioplynová stanice stojí dva kilometry za městem, kde nezatěžuje obyvatele pachem ani nákladní dopravou.

Bioplynovod zatím nikdo v Česku nestavěl, dokonce pro to neexistovaly normy. „Bioplyn má v sobě vodu a nikdo nedokázal dopředu říct, co ta voda udělá. Daly se do toho zkušenosti, které jsme dokázali posbírat po světě,“ říká František Sýkora ze společnosti Bioplyn Třeboň.

Plynovod měří téměř 4,5 kilometru a vede bioplyn do teplárny u lázní Aurora. „Teplo se v lázních využívá v zimě na vytápění a v létě na ohřev bazénových vod, balneologických vod, přípravu teplé užitkové vody a na ohřev rašeliny,“ vysvětluje energetik lázní Aurora Jiří Matys.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Přechod ze zemního plynu na bioplyn ušetří městu, které lázně vlastní, přes 1,5 milionu korun ročně. „Využití pro další praxi, pro město, to mě skutečně nadchlo,“ raduje se zastupitel za ODS a bývalý starosta Třeboně Jan Váňa.

Vstupní suroviny pro výrobu bioplynu pocházejí z nejbližšího okolí. Nejvíce třeboňská stanice spotřebuje kukuřice, přes 14 tisíc tun za rok. Dále se zužitkuje prasečí kejda ze sousedního vepřína a tráva z Mokrých luk. Za rok stanice vyrobí náhradu za 500 tisíc kubíků zemního plynu a vytvoří tak 30 procent celkové spotřeby elektrické energie města.