Na hradě Hartenberg pomáhají dobrovolníci z celého světa

Hrad Hartenberg (Sokolovsko) – Jedna z nejstarších památek u nás přežila jen díky úsilí jediného člověka – Bedřicha Loose. V Karlovarském kraji je známý jako zachránce hradu Hartenberg na Sokolovsku. Jeho snahu přijíždí každý rok podpořit desítky dobrovolníků z různých koutů světa. Každým rokem v srpnu se sem sjíždějí na tzv. pracovní a umělecké campy a s obdivuhodnou mravenčí pílí a houževnatostí dolují z popela zašlou slávu ruiny.

Hrad Hartenberg patří mezi nejstarší památky na českém území, podle posledních průzkumů byl postaven už v první polovině 13. století. Po druhé světové válce začal chátrat a v roce 1985 ho komunistická Státní bezpečnost nechala úmyslně zapálit. Pak v něm hořelo ještě třikrát. Na konci devadesátých let zříceninu od státu koupil Bedřich Loos z Karlových Varů. „Byla to úplná náhoda. Objevil jsem inzerát, že se hrad prodává, jel jsem se sem podívat a byl jsem absolutně fascinovaný. Když vás chytne něco za srdce, tak to prostě cítíte,“ uvedl majitel hradu Bedřich Loos. Nový majitel měl jasný cíl – památku zachránit. Tvrdí, že začátky ale nebyly vůbec jednoduché: „To místo bylo volně přístupné, lidé sem byli zvyklí jezdit i třeba pro stavební materiál. Ze začátku jsem tady měl i některé složité spory. Třeba proti mně stálo deset chlapů a v podstatě jsme si museli vyříkat, že věci jsou jinak.“ Bývalý vedoucí archeolog Muzea Karlovy Vary Jiří Klsák doplnil: „Je to přesně ten typ člověka, který je schopen se pro nějaké nadšení obětovat. Po požárech a destrukci zdiva nic nenasvědčovalo tomu, že by tuhle památku ještě někdo mohl zachránit.“ Z hradu bylo nejprve nutné odvézt tisíce tun suti a staticky zajistit zdi hlavního paláce a vyhlídkové věže. „Byla tady suť až do úrovně střechy, to všechno se vlastně muselo vyčistit až na skalní podloží,“ dodal hradní pán.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Opravy Bedřich Loos platí částečně z vlastních peněz, hlavní jsou pro něj ale krajské a státní dotace. Od počátku se na záchraně památky podílejí dobrovolníci z celého světa. Většinou jsou to studenti, kteří se účastní takzvaných workcampů. „Ta práce není zas tak náročná, pracujeme asi 3 hodiny třikrát týdně, takže se to dá zvládnout. Je tu hezky,“ prohlásil dobrovolník z Turecka Murat a Bruna z Brazílie doplnila: „Nepřijela jsem jenom kvůli práci, ale abych také poznala jinou kulturu, nové lidi.“ A k tomu majitel hradu podotkl: „Za těch jedenáct, dvanáct let jsme tady měli dobrovolníky ze 60 zemí světa.“ Letos poprvé se část hradu už otevřela i pro běžné návštěvníky, kromě venkovní prohlídky je pro ně připravena i expozice ve velkém paláci. „To je vlastně první prostor, který jsme vybudovali z těch ruin a kde lidem prezentujeme, co se tady našlo a jakým způsobem pokračují práce,“ dodal Bedřich Loos. Pan Loos za své úsilí dostal i cenu Křesadlo 2010.

Středověký hrad Hartenberg ročně navštíví zatím jen několik desítek zájemců, s nově otevřenou expozicí by však návštěvníků mělo přibývat. Otevřeno je od července do září denně od 9 do 17 hodin.