Demolice stadionu na Štvanici zákonu nepřekáží

Praha – Nařízení pražské radní Aleksandry Udženiji k demolici památkově chráněného zimního stadionu na Štvanici bylo v souladu se zákonem. Policie sice prověřila trestní oznámení, které na ni podalo sdružení Acta non verba (ANV), na jejím jednání však nic trestného neshledala a případ uložila. Podle informací České televize (ČT) také zvýšil odbor památkové péče pokutu bývalému nájemci, sdružení Apex Club.

Radní měla podle ANV údajně v rozporu se zákonem nařídit demolici zimního stadionu místo toho, aby o kulturní památku jako zástupce vlastníka (Prahy) pečovala. „Ani po shromáždění podkladů od různých institucí nebyly ze strany policie zjištěny okolnosti, které by nasvědčovaly tomu, že by se měly zahajovat úkony trestního řízení,“ sdělila mluvčí.

Udženija již dříve odmítla jakékoli pochybení. „Nevím, jestli můžu nést odpovědnost za něco, co nám nařídila státní správa,“ uvedla. Podle mluvčího Prahy 7 Martina Vokuše o nutnosti stadion zbourat rozhodl stavební úřad Prahy 7. Podle posudku totiž prý hrozilo okamžité zřícení stavby.

Aleksandra Udženija
Zdroj: ČT24

„Přijde nám to poněkud podivné, protože si myslíme, že nebyla prozkoumána celá materie trestního oznámení,“ míní Vojtěch Razima z ANV. Sdružení se prý domnívá, že posudek, který původně počítal jak s variantou opravy, tak i demolice stadionu, byl na nátlak magistrátu upraven pouze na možnost demolice. „Až budeme od policie o jejich závěru vyrozuměni, budeme žádat o přezkum,“ dodal Razima. Sdružení se také snaží zjistit, kolik finančních prostředků magistrát za demolici vydal, ale usiluje i o zmíněný posudek na demolici. Zatím však bez výsledku, přestože prý uplynula zákonná lhůta. „Kdyby magistrát utratil raději 30 milionů za sanaci, jako pravděpodobně utratil za demolici, tak by stadion mohl ještě stát a nemuseli jsme podávat trestní oznámení,“ shrnul Razima.

Stadion byl uzavřen na začátku ledna kvůli špatnému technickému stavu, propadla se v něm střecha. Stavební úřad Prahy 7 následně na konci května nařídil jeho demolici. S ní ale nesouhlasil například Národní památkový ústav. Odbor památkové péče dal kvůli špatnému stavu stadionu pokutu magistrátu i bývalému nájemci. Sdružení Apex Club mělo původně zaplatit 800 tisíc korun, dnes však památkáři pokutu navýšili o dalších 250 tisíc korun. Apex Club se chce proti pokutě bránit u soudu.