O víkendu umírali motorkáři

Praha – Při dopravních nehodách, které se staly o víkendu na českých silnicích, zemřelo šest lidí. Čtyři z nich přišli o život při nehodách motocyklů – tři řidiči a jedna spolujezdkyně. Motorkáři umírali pod horským střediskem Soláň na Vsetínsku, u Kaplice na Českokrumlovsku, na rychlostní silnici u Hnojníku na Frýdecko-Místecku a v Chotěvicích na Trutnovsku. Kromě nehod, které se staly na českých silnicích, skončila úmrtím Češky také havárie v Bavorsku.

U střediska Soláň zahynul v sobotu odpoledne osmapadesátiletý muž, který cestoval ve skupině motocyklistů. V klesání ze Soláně z neznámých důvodů vylétl ze silnice a narazil do stromu. „Podlehl následkům zranění na místě,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková. Podle zdravotníka, který na místě zasahoval, je možné, že příčinou nehody mohly být zdravotní problémy.

Na silnici II. třídy z Kaplice-nádraží do Pořešína přišel o život – rovněž v sobotu odpoledne – čtyřiatřicetiletý motocyklista. Podle mluvčího policistů Milana Bajcury muž zřejmě nedbal na bezpečnostní předpoklady a jel těsně za osobním autem. Když zpomalilo, nestihl zareagovat – utrpěl velmi vážná poranění hlavy, krku a hrudníku. Upadl do bezvědomí a došlo k srdeční zástavě. Zýchranářům se sice podařilo resuscitovat ho, ale po převozu do nemocnice muž zemřel.

Rychlostní silnice R48 na Frýdecko-Místecku byla dějištěm další motorkářské tragédie. Stala se v neděli dopoledne, za řidičovu nezodpovědnost zaplatila životem jeho spolujezdkyně. Stroj jel podle policistů velmi rychle, řidič ho přitom nedokázal ovládnout. Nedaleko sjezdu na Hnojník muž ztratil vládu nad strojem a vylétl z vozovky. Řidič vyvázl s vážným zraněním nohy, zatímco spolujezdkyně utrpěla vážná poranění hlavy a zemřela. „Řidič motocyklu utrpěl poranění nohy. S podezřením na zlomeninu bérce a kotníku byl muž převezen do nemocnice v Třinci na chirurgickou ambulanci,“ upřesnil mluvčí záchranné služby Ladislav Lang. Policisté upozornili, že motorkáři hrozí obvinění z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Osmačtyřicetiletý muž, který jel na skútru, zemřel v neděli odpoledne v Chotěvicích na Trutnovsku. Podle mluvčí policistů nezvládl řízení a vyjel ze silnice. Tam narazil do betonového bloku, vzápětí zahynul.

V osobním autě zemřela čtyřiatřicetiletá žena z Česka při nehodě v Bavorsku. Octavia, kterou řídil její manžel, vjela do protisměru, kde se čelně střetla s protijedoucím golfem. Český vůz se převrátil, do jeho střechy vzápětí narazilo další osobní auto. Nehoda se stala v neděli dopoledne v německo-rakouském příhraničí na silnici B20 nedaleko obce Laufen. Žena na místě zemřela, řidič byl v ohrožení života převezen do salcburské nemocnice. Osmiměsíční dítě, které ve voze rovněž cestovalo, skončilo s lehkými zraněními také v nemocnici.