Oprava mostu na D1 zahájena, očekávají se velké kolony

Jihlava – Silničáři zahájili opravu mostu ve Velkém Meziříčí, která zkomplikuje provoz na dálnici D1. Potrvá do 6. listopadu a řidiči se musí připravit na zdržení v místě uzavírky. Padesátimilionová investice do zabezpečení je nutná kvůli odvodnění mostu a výměně povrchu dálnice. Rekonstrukce proto začala frézováním silnice a odstraněním zábradlí.

V sobotu vyznačili silničáři na průjezdné polovině dálničního mostu nově tři jízdní pruhy a připravili dopravní značení. Původně přitom řidiči využívali čtyři jízdní a dva odstavné pruhy. Od včerejška se už ale jezdí v provizorním režimu. „Nejdříve se na dva měsíce uzavře levá strana mostu,“ informovala mluvčí Ředitelství silnici a dálnic Nina Ledvinová s tím, že opravy se budou uskutečňovat postupně.

Ze tří jízdních pruhů na mostě od neděle dva směřovaly na Prahu a jeden na Brno. Poměr se však bude měnit podle intenzity provozu. „Počítá se s tím, že vždy od středy odpoledne do nedělního poledne budou postaveny dva jízdní pruhy ve směru na Brno a ve zbývající části týdne opačně,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Žádná velká objížďka se neplánuje

Řidiči na D1 musí počítat se zdržením hlavně v dopravních špičkách, v pátek a o víkendu. Ředitelství silnic a dálnic totž nestanovilo kvůli opravě dálničního mostu žádnou nadregionální objízdnou trasu. Podle zkušeností policie ale taková uzavírka způsobí problémy v dopravě, i když policisté budou v místě téměř nepřetržitě provádět dohled.

Policisté předpokládají, že řidiči budou problematický dálniční most objíždět po souběžné silnici II/602, která vede centrem Velkého Meziříčí. „Měla by tam být cedule, která má zakazovat přímý sjezd z dálnice,“ uvedl místostarosta Josef Komínek. Ve městě je už provoz tak hustý a sjíždění kamionů z dálnice by město úplně zastavilo. Pokud bude průjezd městem zablokován, může podle Čírtkové dojít k tomu, že budou policisté odstavovat kamiony na dálnici.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)