V pardubické Milheimově ulici se už téměř bydlí

Pardubice – Stavbaři v těchto dnech dokončují práce na bytových domech v pardubické Milheimově ulici, které zde rozestavěné zanechala zkrachovalá společnost Kvalt. Její klienti, kteří za zdejší byty v tu chvíli již zaplatili, se ovšem pod hlavičkou bytového družstva pokusili zachránit ztracené vklady a torza domů koupili od insolvenčního správce.

Byty původně stavěla firma Kvalt, která skončila v konkurzu, a jejích devětatřicet zákazníků tak přišlo o milionové zálohy. Do vysněného bydlení se ale nakonec rozhodli investovat další peníze. „Rozhodli jsme se celý bytový komplex získat do vlastnictví formou koupě na bytové družstvo,“ informoval zástupce družstva Martin Štěpánek.

Podvedení klienti Kvaltu argumentují tím, že konkurz by pro ně byl nevýhodný. „Pro mě osobně to byla jediná možná cesta,“ uvedl družstevník Petr Sýkora. „Měl jsem možnost přijít o dva miliony osm set tisíc a v konkurzu bych dostal zpátky třináct procent, což je přibližně 500 000 korun. Dneska doplatím 3 tisíce korun na metr čtvereční a mám byt v osobním vlastnictví,“ vysvětluje.

První bytový dům čeká kolaudace do konce září, druhý pak na jaře; stavební úřad zajímá zejména statika a bezpečnost. „Stavebník nám dokonce doloží posudek Kloknerova ústavu ČVUT, který se bude zabývat statickým posouzením celé té stavby,“ doplnil vedoucí stavebního úřadu v Pardubicích Jiří Vopršal.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Bytové družstvo jako největší věřitel společnosti Kvalt navíc chystá žalobu na banku, která na bytový projekt poskytla úvěr. Podle klientů převod nenávratně ztracených desítek milionů korun umožnila tím, že nedbala jejich stížností na podivné převody. Právě na její návrh pak také krajský soud poslal Kvalt do insolvenčního řízení.