Varnsdorfem v sobotu opět projde protiromský pochod

Varnsdorf – Varnsdorf čeká v sobotu dopoledne další protest proti nepřizpůsobivým. Město nemůže pochod k ubytovnám obývaným převážně Romy zakázat, podle mluvčí varnsdorfské radnice Romany Macové byl řádně ohlášený. Na Facebooku se k účasti na sobotní akci přihlásilo už přes 300 lidí. Město svolalo na dopoledne veřejnou diskusi do sálu místního kina.

Varnsdorfská radnice přiznala, že pochod je řádně ohlášený, tudíž není možné ho zakázat. Oznamovatel demonstrace Lukáš Kohout ji původně na radnici hlásit nechtěl a v pondělí novinářům tvrdil, že půjde o náboženské shromáždění. Ta jsou podle zákona o právu shromažďovacím z ohlašovací povinnosti vyjmuta.

Kohout, který se proslavil jako falešný asistent poslance Kavana, už dříve ve Varnsdorfu dvě demonstrace svolal, jednu koncem srpna, druhou o týden později. Kvůli organizování pochodu, jenž se konal 9. září, policisté Kohouta ve Varnsdorfu zadrželi. Policie již o plánovaném pochodu ví a bude ho sledovat. „Zasahovat budeme pouze, pokud by docházelo k protiprávnímu jednání,“ slíbila krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Minulý týden se řádně oznámený pochod Dělnické strany sociální spravedlnosti Novým Borem obešel bez větších problémů, ve Varnsdorfu se ale lidé vydali směrem k ubytovnám bez předchozího nahlášení pochodu a v cestě k nim jim zabránila až policie.

Proti agresivním protestujícím házejícím kameny a lahve policie použila i vodní dělo a slzný plyn, dav po neuposlechnutí výzvy rozháněli těžkooděnci. „Přestože varnsdorfští občané chtěli v dobrém vyjádřit svoji nespokojenost se současnou situací, účastí v pochodu se dostali do střetu se zákonem. Následný pochod městem byl řízen přítomnými provokatéry a extremisty, kteří zkušeně použili varnsdorfské občany jako lidské štíty,“ zhodnotila varnsdorfská radnice sobotní protesty ve svém prohlášení.

Atmosféra na Šluknovsku je stále napjatá

Ve Šluknovském výběžku začaly protesty proti rostoucí kriminalitě po srpnovém útoku skupinky asi dvaceti lidí, údajně Romů, na menší skupinu obyvatel Rumburka. V Rumburku se situace po jednom protestním pochodu městem zklidnila, Varnsdorf zažívá protesty týden co týden už po tři víkendy a chystají se další.

Atmosféra mezi většinou a romskými obyvateli je podle vedení města velmi napjatá. Každá další krádež či přepadení ve městě místní obyvatele burcuje, při pátečním protestu křičeli na policisty „Kde jste byli včera?“ kvůli ženě, kterou někdo o den dříve u auta okradl o mobilní telefon. Místní z krádeže viní Romy z ubytovny Sport, protože se stala poblíž.

Pochod protestujících v severočeském Varnsdorfu
Zdroj: ČT24

V pondělí si ale jednadvacetiletý muž naopak přepadení vymyslel. Tvrdil, že mu pět mužů večer zahradilo cestu a požadovalo po něm cigarety, on pak v obavách o svůj život odevzdal všechno, co měl u sebe.„V průběhu policejního vyšetřování bylo zjištěno, že jednadvacetiletý muž si celou událost vymyslel, proto bude celá věc s přihlédnutím ke zjištěným informacím v průběhu následujících dní odložena,“ uvedla v tiskové zprávě děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.