Kvůli díře v rozpočtu musí Liberec omezit služby

Liberec – Finanční situace Liberce je rok od roku horší, vedení města proto muselo výrazně škrtat v rozpočtu. K dnešku má městská kasa dluhy přesahující dvě miliardy korun a příští rok to bude s penězi ještě horší. Hrozí proto, že Liberec bude muset omezit některé své služby, jako třeba dopravu či činnost městské policie.

Hospodaření města letos skončí ztrátou 50 milionů korun. A příští rok dostane Liberec na daních o dalších 100 milionů méně, už teď je tedy jisté, že v pokladně bude chybět oproti letošku minimálně 150 milionů. Celkem jde na splátky úvěrů 170 milionů ročně, z toho 100 milionů jsou jenom úroky.

Liberec bude muset začít škrtat například v oblasti úklidu sněhu ze silnic a chodníků, také zřejmě omezí rozsah práce městské policie. Může se jednat o omezení některých služeb města, varuje náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc. 

Karosa-Renault Citybus Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce
Zdroj: ČT24

Za letošní ztrátu může podle stávajícího vedení města tým kolem odvolaného primátora Jiřího Korytáře, který letošní rozpočet města sestavil. Finanční náměstek Jaromír Baxa prý nadhodnotil příjmy. Ten chybu částečně přiznává s tím, že špatně odhadl výnosy z daní z příjmu.

Město bude také krátit rozpočty příspěvkových organizací, jako je zoo, botanická zahrada nebo divadla. Ty přitom už letos mají problémy s přidělenými penězi vyjít. Šolc si je napjatých rozpočtů vědom, chce proto postupovat citlivě. „U některých organizací už hrajeme vyloženě o bytí a nebytí,“ soudí.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Například divadlo F. X. Šaldy přišlo oproti loňsku o celou desetinu příspěvku, když dostalo od města o 8 milionů méně. Další škrty už prý nejsou možné. Je to, jako bych chtěl řídit Boeing a neměl jedno křídlo, tak je to nesmyslné," prohlásil ředitel divadla Martin Otava. Město teď hledá způsoby, jak navýšit příjmy. Uvažuje se proto o zdvojnásobení daně z nemovitosti, návrh zatím nemá podporu ani uvnitř koalice.