Ostrava hledá nového romského koordinátora

Ostrava – Po novém romském koordinátorovi, který nahradí Lýdii Poláčkovou, se poohlíží ostravská radnice. Podle aktivisty Kumara Vishwanathana je za odchodem dosavadní koordinátorky Poláčkové nesouhlas s tím, že magistrát přiděluje dotace a zpracovává projekty bez účasti Romů. Ostravská radnice to odmítá a tvrdí, že koordinátorka odešla po vzájemné dohodě. Magistrát už vypsal na místo romského koordinátora, které se uprázdnilo na konci prázdnin, výběrové řízení. Jeho jméno by mělo být známo nejpozději v říjnu.

Lýdie Poláčková pracovala v roli ostravské romské koordinátorky třináct let. Na konci prázdnin odešla. Podle její bývalé nadřízené, vedoucí odboru sociálních věcí Jaroslavy Rovňákové, o tom Lýdie Poláčková uvažovala už dlouho předem. „Je to agenda, která je velmi zátěžová na psychiku. Kolegyně Poláčková byla zapojena i v centrálních orgánech a měla té práce hodně,“ říká.

Samotná Lýdie Poláčková se ke svému odchodu z místa romského koordinátora vyjadřovat nechce. Podle aktivisty Kumara Vishwanathana ale nešlo pouze o přetížení z namáhavé práce, nýbrž také o rozpory s vedením magistrátu. „Lýdie Poláčková třeba chtěla, aby do peněz určených pro zlepšení situace romské komunity mohli mluvit i odborníci z řad Romů,“ nabízí Vishwanathan jeden z možných důvodů odchodu.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Jaroslava Rovňáková z magistrátu ale upozorňuje, že zástupci romských komunit jsou do projektů, které se jich týkají, zapojeni, jak koordinátorka Poláčková chtěla. „Máme pracovní skupinu pro řešení romské problematiky, kde jsou zapojeni všichni z romských organizací, které tady poskytují nějaké služby v sociální oblasti. A všechny projekty a žádosti procházely touto pracovní skupinou,“ argumentuje Rovňáková.

Dalším důvodem pro odchod Poláčkové měla být její údajně omezená role v projektu Sociální inkluze. Město chce během deseti let za stamiliony integrovat místní Romy podle vzoru španělského Madridu. Poláčkovou podle serveru Týden.cz magistrát z projektu vytlačil a nahradil ji konzultantskou firmou RPIC. Radnice ale tvrdí, že role firmy je pouze administrativní. „Projekt sepsala společnost RPIC a jejím hlavním úkolem je předložit ten projekt tak, abychom získali peníze z evropských fondů,“ vysvětluje mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská.