Dětí s duševní nemocí přibývá, psychiatrů se nedostává

Praha – Najít péči pro dítě trpící duševní poruchou se pomalu proměňuje ve vážný problém. Zatímco počty dětských psychiatrických pacientů rostou, lékařů je na druhé straně nedostatek a většina z nich se blíží důchodovému věku. V některých regionech k nim pacienti musejí dojíždět až 50 kilometrů.

Vedle nárůstu dětí s psychiatrickou diagnózou patří k alarmujícím zjištěním také statistický údaj, že Česká republika v Evropě kraluje v počtu dětských sebevražd. „A my jsme tuto studii doplnili ještě o jednu, v níž se ukázalo, že každé desáté dítě se nějakým způsobem sebepoškozuje,“ dodává k nelichotivým údajům předsedkyně vládního Výboru pro práva dětí Eva Vaníčková.

V největší psychiatrické léčebně v Opařanech se ročně léčí už 550 dětských pacientů a přibývá jich i v místní ambulanci. Kvalita péče i léků se sice zvyšuje, bez lékařů to ale příliš duševnímu stavu českých dětí nepomůže. „Potřebovali bychom minimálně jeden až dva  úvazky na jeden okres,“ tvrdí dětská psychiatrička Iva Hodková. Navíc velká část dětských psychiatrů brzy překročí důchodový věk a nemá je kdo nahradit.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Dva případy duševních poruch u dětí:

  • Jedenáctiletý chlapec s dobrým prospěchem a z fungující rodiny. Do psychiatrické ambulance ho přivedly úzkosti ze samoty a poruchy spánku,podle lékaře reaguje na zprávy ze sdělovacích prostředků o ztracených dětech, případně zabitých dětech, a protože jde o citlivého chlapce, zpracovává informace strachem z některých situací.
  • Čtyřletá holčička, která se ještě před rokem projevovala jako dítě o dva roky mladší. Až po odborném vyšetření psychiatra se rodiče dozvěděli, že jejich dcera je autistka. „Prostě nás nasměrovali. Moc nám to pomohlo,“ říká maminka malé pacientky.