Navrhněte, co s historickým cukrovarem. Značka: za jedenáct dní

Břeclav – O chátrajícím historickém cukrovaru, jehož část v blízkosti centra města se už léta snaží radnice marně prodat či jinak využít, se opět začíná mluvit. Tentokrát v souvislosti s vyhlášenou veřejnou zakázkou na studii, která by měla areál rozdělit na část určenou pro volnočasové aktivity a na tu, v níž by se v budoucnu mohlo stavět. Háček je v tom, že přihlásit se do ní bylo možné pouze jedenáct dní. Proti tomu se ohradila Česká komora architektů, která považuje takto vyhlášenou soutěž za neregulérní a svým členům doporučila, aby se jí neúčastnili.

„Podle našeho názoru je doba na zpracování návrhu naprosto nepřijatelná. Také nejsou známy předem členové poroty, jestli mezi nimi budou architekti a jiní nezávislí členové poroty. Není ani jasné, podle jakých kritérií bude vítězný návrh vybrán,“ uvedla tisková mluvčí České komory architektů Markéta Pražanová.

„Standardní doba pro vypracovnání projektu na tak rozsáhlé území, jako je 55 tisíc metrů čtverečních, by měla být rozhodně šest až osm týdnů. Břeclav není žádné provinční město, a pokud chce dostat radnice skutečně kvalitní návrhy, měla by tento termín respektovat,“ uvedl brněnský architekt Jan Sapák.

Břeclavský cukrovar - jeho dnes využívaná část
Zdroj: ČT24

Zatím to ale i podle slov břeclavského starosty vypadá, že chtěli udělat soutěž jen pro místní architekty, kteří podle něj město znají a vědí nejlépe, co potřebuje. „Bylo to samozřejmě určeno pro všechny, ale předpokládali jsme, že se přihlásí jen místní,“ prohlásil Luboš Krátký, místostarosta Břeclavi.

Také proto se do soutěže přihlásili jen čtyři zájemci. Obálky s jejich návrhy se budou otvírat příští týden. Jejich úkolem bylo zadané území rozdělit na zónu pro volný čas a na tu, kde se bude stavět. „Čekáme, že nám autoři navrhnou, kudy by mohly vést komunikace a jak ten areál rozdělit na menší díly, aby se mohly prodat menším investorům. Zároveň s tím chceme zachovat tři historické budovy curkovaru,“ dodal místostarosta.

Cukrovar je pro Břeclav danajským darem. Kdysi uvažovala, že v bývalém cukrovaru postaví byty. Pak jej chtěla prodat, jenže nebyl nikdo, kdo by skvost industriální architektury dal do pořádku. Teď se jej snaží po kouscích rozprodat a napojit jeho část na budoucí stezku pro pěší a cyklisty kolem Dyje.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)