Liberečané zaplatí příští rok až čtyřnásobnou daň z nemovitosti

Liberec - Liberečané budou příští rok platit vyšší daně. Zastupitelé na svém dnešním jednání rozhodli o zvýšení daně z nemovitosti. V centru města se daň zvýší na dvojnásobek, v některých okrajových částech pak zaplatí vlastníci nemovitostí i více než čtyřnásobek. Nižší bude daň jen v městské části Vratislavice. Tamní starosta sice navrhoval, aby se daň ve Vratislavicích nezvyšovala, návrh ale neprošel. Zastupitelé nepodpořili ani pozměňovací návrh opozice, který chtěl daně ještě zvýšit. Liberec získá díky vyšší dani do rozpočtu dalších 60 milionů korun.

Města mohou výši daně z nemovitosti ovlivnit úpravou základní sazby a od roku 2008 i stanovením takzvaného místního koeficientu. Liberec upravilzákladní sazbu vyhláškou z roku 2002, podle níž byla sazba odstupňovaná, nejvíc platili vlastníci domů a bytů v centru, nejméně v okrajových částech, jako jsou Radčice, Krásná Studánka nebo Ostašov. Podle finančního úřadu byla ale situace značně nepřehledná. Novela sjednotila koeficient základní sazby na 3,5 bez ohledu na část města a pro městskou část Vratislavice stanovila sazbu 2,5. Místní koeficient dva celou daň ještě zdvojnásobí.

Výběr daně z nemovitosti v Liberci v přepočtu na obyvatele, je podle informací z ministerstva financí mezi statutárními městy jedním z nejnižších. Každý Liberečan platil loni v průměru 576 korun, menší daň z nemovitosti platili obyvatelé Havířova nebo Českých Budějovic, naopak v nedalekém Hradci Králové měli daň více než trojnásobnou. Hradec Králové vybral loni na dani z nemovitosti 162 milionů korun, zhruba stejně velký Liberec jen 58,5 milionu a letos to nebude lepší, podmínky se totiž neměnily. Podle náměstka primátorky Jiřího Šolce (Liberec občanům), který návrh předkládal, tak bude nyní daň v Liberci s ostatními srovnatelná.

Zvýšením daně z nemovitosti by město mohlo získat do rozpočtu podle odhadů 115 milionů korun, což je více než dvojnásobek toho, co vybere letos. „Daň z nemovitosti je jediným daňovým příjmem, který můžeme ovlivnit a je jednou z mála možností, jak zvýšit příjmy města,“ řekl Šolc. Město podle něj musí v příštím roce počítat s poklesem daňových příjmů a už nemá co prodávat, bude ale potřebovat peníze na spolufinancování projektů, na něž získalo evropské dotace. „Je to nejméně bolestivá cesta, kterou můžeme k sanaci našeho rozpočtu použít,“ poznamenal Šolc.