V Brně se nabízí 100 kraťasů - za 250 korun

Brno - Několik desítek lidí napálili neobvyklým happeningem pořadatelé festivalu krátkých hraných amatérských filmů Brněnská šestnáctka. Dnešnímu zahájení prodeje permanentek předcházel falešný posezonní „výprodej kraťasů“. Pořadatelé na něj lákali reklamní a plakátovací kampaní, v níž slibovali sto kraťasů za 250 korun. To je zároveň počet filmů na festivalu a cena permanentky.

Před sálem Břetislava Bakaly se shromáždilo asi 200 lidí, mezi nimiž však bylo mnoho novinářů a také najatí herci, jejichž úkolem bylo stupňovat napětí. Část lidí ale evidentně přišla na výprodej textilu a odhalení skutečné podstaty akce je viditelně zklamalo. „Pak dneska něčemu věřte,“ sdělovala si dojmy skupinka lidí středního věku. „Vyhozené peníze za autobus,“ řekl jeden z důchodců, kteří na místo přišli.

NO COMMENT: 100 kraťasů za 250 korun (zdroj: ČT24)

Žádné konflikty ale nevznikly. Podle nového ředitele Brněnské šestnáctky Marka Loskota je největším problémem přehlídky nedostatečná propagace u brněnského publika. „V cizině je festival známý víc než tady,“ uvedla Monika Šimková z Turistického informačního centra Brna. Ani mezi brněnskými studenty není festival příliš známý, konstatovali pořadatelé. Proto se rozhodli pro netradiční reklamní akci.

„Kraťasová“ akce vyvolala pozornost i na internetu, na zvláštních webových stránkách se registrovalo 1200 lidí. „Kampaň měla vzbudit zájem, provokovat, vyvolávat otázky, zda jde o vtip nebo snad o realitu, ale především zvednout lidi z kanceláří, domovů a dostat je na výprodej. Projekt jsme připravili s vědomím možných negativních reakcí, ale v našem případě oceníme i tyto spíše než lhostejnost a nezájem,“ uvedl Loskot.

Brněnská šestnáctka existuje od roku 1960. První čtyři ročníky se konaly jako soutěž amatérského filmu v žánrech agitka a satira. V pátém ročníku se objevila nová kategorie malé filmové formy, která nakonec zcela vytlačila původní zaměření přehlídky. Dnes festival obesílají amatéři, nekomerční profesionálové a studenti či adepti filmových škol z celého světa. Letos dramaturgický tým vybíral z 356 přihlášených děl od filmařů z celého světa. Do soutěže se jich dostalo 52. Dále festival promítne pozoruhodné starší filmy, například snímky archivu z FAMU z 60. let minulého století.

Kino
Zdroj: ČT24

Program doplňuje pásmo avantgardních pokusů nedávno zemřelého režiséra Otakara Vávry z 30. let. „Za perlu v programu považujeme retrospektivu rumunských krátkých filmů,“ řekla mluvčí přehlídky Kateřina Horčicová. Festival potrvá od 12. do 15. října. Vítěze vybere porota v čele s režisérem Robertem Sedláčkem. Projekce budou v sále Břetislava Bakaly a v kině Art. Více informací najdou zájemci na webových stránkách www.brno16.cz.