Černobylští Češi se setkali po dvaceti letech

Jaroměř – V Jaroměři na Náchodsku se uskutečnilo setkání tzv. černobylských Čechů. Do své staronové vlasti se tito krajané přestěhovali po výbuchu jaderné elektrárny a po dvaceti letech od svého návratu teď ve východních Čechách diskutují o tom, co se jim dosud povedlo či co je naopak trápí. Součástí setkání je také výstava dokumentů a fotografií, které se životem černobylských krajanů souvisejí.

První rodiny se mohly do své původní vlasti vrátit pět let po černobylském výbuchu. Většina z nich jsou potomci Čechů, kteří před více než sto čtyřiceti lety odešli kolonizovat území dnešní Ukrajiny. Po havárii jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986 se ocitli v zamořené zóně, a tak začátkem devadesátých let začali usilovat o návrat do Československa. „Každá rodina dostala byt a alespoň jeden člen rodiny zaměstnání. Ale ten zbytek byl na našich krajanech,“ zdůraznil černobylský Čech a organizátor setkání Boris Iljuk. 

Celkem se do různých částí republiky do roku 1993 vrátilo zhruba 1800 krajanů. Někteří z nich, původně sousedé ze stejných ukrajinských vesnic, se od svého příchodu viděli poprvé až na tomto setkání v Jaroměři. „Celá naše vesnice je po celé České republice. Na setkání se těšíme a jsme dojatí,“ dodala černobylská Češka Jiřina Nováková.

Černobylští Češi si dvacet let ve staronové vlasti většinou pochvalují. Studují vysoké školy, postavili domy, podnikají a jsou v obecních zastupitelstvech. „Začátky byly krušné, ale začlenění do této společnosti jsme zvládli a rádi na ty časy vzpomínáme,“ uzavřel černobylský Čech Boleslav Novák.