Za nehodu v Chrástu může zaseklá brzda

Chrást u Plzně - Zaseklá motorová brzda se ukázala jako příčina červnové nehody autobusu MHD na přejezdu v Chrástu u Plzně. K tomuto výsledku došli policejní vyšetřovatelé. Řidiče čeká odměna - ještě než vlak autobus smetl z kolejí, stačil všechny cestující odvést do bezpečí.

Kvůli nehodě chce teď dopravní podnik zpřísnit kontroly autobusů. „Při pravidelných kontrolách vozů, které jsou konány po sedmi a půl tisících kilometrech, bude kladen zvláštní důraz na prověření funkčnosti právě motorové brzdy,“ potvrdil generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus.

Nehoda se stala 18. června dopoledne. Autobus linky 52 vjel na železniční přejezd, kde mu zhasl motor. Řidič vyvedl všech šest cestujících, do bezpečí, sám se ještě pokusil autobus nastartovat. Po několika minutách narazil do zadní části autobusu, která zůstala v kolejišti, rychlík do Mnichova.

Vlak, který nejel příliš rychle, tlačil autobus asi 50 metrů před sebou. Nehoda se obešla bez vážnějších zranění. Na místě byl s pohmožděninami ošetřen řidič autobusu, který už nestihl vystoupit, a jedna žena z vlaku. Způsobená škoda dosáhla asi 400 tisíc korun.