ÚOHS přidal Žamberku k zakázce čtvrtmilionovou pokutu

Žamberk – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil čtvrtmilionovou pokutu městu Žamberk. Podle úřadu radnice porušila zákon o veřejných zakázkách, když vyřadila firmu Agile z tendru na revitalizaci a regeneraci veřejných prostranství. Vyřazená společnost přitom splňovala všechny podmínky.

Město zdůvodnilo vyřazení jednoho z uchazečů o dvacetimilionovou zakázku tím, že zpochybnilo dodržení navrhovaného termínu podpisu smlouvy, od kterého se odvíjela nabídka devětapadesátitýdenní doby realizace zakázky. Podle města mohl být ohrožen dodací termín, a tím i přidělení dotace na výstavbu. ÚOHS však došel k opačnému závěru, společnost Agile by podle něj termín zahájení stihla. Jednalo se přitom o nejlevnější nabídku, kterou město dostalo.

Revitalizaci nakonec provedla firma Testa, jejíž nabídka byla po Agile druhá nejnižší, avšak byl o sedm milionů dražší. Postup města proto mohl podle šéfa úřadu Petra Rafaje podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Antimonopolní úřad našel v žamberském výběrovém řízení i další pochybení. Město podle ÚOHS „jmenovalo do hodnoticí komise osobu, která byla ve vztahu k veřejné zakázce podjatá, ale přesto se podílela na hodnocení nabídek“. Jednatel vítězné firmy a předseda hodnoticí komise, místostarosta Ryan Strnad, byli ke dni podání nabídky společnými jednately a společníky ve třech jiných firmách. „Předseda hodnoticí komise měl zájem na zadání předmětné veřejné zakázky vybranému uchazeči, mohl nejen rozhodovat o průběhu jednání hodnoticí komise a ovlivňovat jej, ale současně ze své pozice místostarosty zadavatele mohl ovlivnit i stanovení hodnoticích kritérií,“ zhodnotil jejích vztah Petr Rafaj.

Rozhodnutí úřadu je pravomocné. Město ještě může proti pokutě podat žalobu ke Krajskému soudu v Brně.