Na Kroměřížsku zloději ukradli z kolejí několik set šroubů

Zborovice (Kroměřížsko) - Zloději kovů ukradli na Kroměřížsku několik set šroubů připevňujících koleje k pražcům. Ke krádeži si vybrali méně frekventovanou trať, po které mnoho vlaků nejezdí. Cestujícím ale naštěstí žádné nebezpečí nehrozilo, zloději totiž sebrali jen asi každý čtvrtý šroub. Toho, že v jednom úseku mezi Kroměříží a obcí Zborovice chybí šrouby, které uchycují kolejnice k pražci, si všiml pracovník, který na této trati prováděl pravidelnou kontrolu.

Po železniční trati mezi Zborovicemi a Kroměříží projede denně jen dvacítka vlaků. Toho, že chybí na trati šrouby, si všiml při pravidelné obchůzce až po týdnu pracovník, který má kontrolu železnice na starosti. Vlaky v tomto úseku ale ani nemusí snižovat rychlost, podle Správy železniční dopravní cesty cestujícím žádné riziko nehrozí.

Zloděj byl podle všech indicií dobře seznámený s provozem na železnici. Kradl tak, aby nedošlo k uvolnění kolejnic z pražců, což by mohlo způsobit vykolejení vlaku. Pro svou „práci“ si vybral čas mezi pravidelnými kontrolami trati, vlaky tak jezdí po trati bez šroubů jen týden. K ukradení šroubů musel zřejmě využít pomoci komplice. K uvolnění šroubů se totiž používá speciální nástroj, se kterým nedokáže manipulovat jeden člověk. Zloději kradli v polích, kam není ze silnice vidět, úseky blízko silnic zůstaly jejich nájezdu uchráněny.

Pachatelům teď hrozí trest za krádež. Z trestného činu obecného ohrožení je policie nepodezřívá - neukradli totiž všechny šrouby.