Cyklisty budou kontrolovat policejní hlídky na kolech

Brno – Policisté v Brně mají nový dopravní prostředek. Na hlídky budou ode dneška vyrážet také na horských kolech, na jejichž koupi přispěl magistrát. Využívat je budou hlavně v okolí brněnské přehrady nebo při kontrolách rekreačních oblastí. Posvítí si hlavně na cyklisty – kdo z nich měl dnes všechno v pořádku, obdržel za odměnu vybavenou cyklolékárničku.

K autům a motorkám přibyla do „stáje“ brněnské policie čtyři nová kola, která strážcům zákona usnadní pohyb v terénu. Označená jsou policejním logem, stejně jako netradiční cyklistické uniformy.

Policisté nová kola poprvé vyzkoušeli dnes dopoledne u Letenské lávky v Brně-Bystrci, kde si počíhali na projíždějící cyklisty. Poctivé odměnili praktickou lékárničkou, kterou je možné připnout na štangli. „Hříšníci“ ale musí počítat i s pokutou. Na podobné kontroly by si cyklisté v Brně měli zvyknout, především do rekreačních oblastí a okolí přehrady teď budou policisté na kolech vyrážet pravidelně.

Brněnští policisté vyrazili na první hlídku na kolech (zdroj: ČT24)

Ani cyklisté nesmí zapomínat na povinné vybavení. Cyklisté mladší osmnácti let musí mít na hlavě nasazenou ochrannou přílbu, dospělým ji zákon pouze doporučuje. Policisté také kontrolují, zda kolo disponuje dvěma funkčními a navzájem nezávislými brzdami a reflexními odrazkami. V noci a při zhoršené viditelnosti je důležité také bílé světlo nebo blikačka vpředu a červená blikačka vzadu. Blatníky, zvonek ani kryt řetězu do povinné výbavy nepatří, jejich pořízení je ale z důvodu bezpečnosti vhodné.