Čekání na komisi - Šumpersko stále nedostalo peníze na čističky

Šumperk – Chybějící miliarda a půl komplikuje výstavbu nové kanalizace v pěti městech na Šumpersku. Evropská komise řízení o dotaci zastavila už dvakrát takzvaným přerušovacím dopisem, a to kvůli příliš vysoké ceně. Městům tak dál hrozí, že peníze ani po letech příprav nedostanou.

Města Zábřeh, Mohelnice, Loštice, Šumperk a Hanušovice měla mít novou kanalizaci už loni, zatím ale stále čekají. „V tuhle chvíli vedeme jednání s Jaspers, což je poradní orgán Evropské komise. Já můžu potvrdit, že tam jsou připomínky k vysoutěžené ceně,“ potvrdil komplikace náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek.

Možnost snížení ceny za čističky však předseda představenstva Vodohospodářských zařízení ŠumperkJiří Vepřekvidí jako nereálnou: „My jsme se pohybovali opravdu v cenové úrovni roku 2009, kdy ve stavebnictví nebyl žádný pokles a byl naopak růst cen a nedostatek stavebních kapacit. Cenu, kterou jsme dostali, nabídnul trh a my jsme vybrali zhotovitele s nejnižší cenou.“ Ani nyní nelze předpokládat nějaký pokles cen.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Města musejí čekat, čas hraje proti nim

Ve městech čekajících na kanalizaci vládne nejistota. „Právě to čekání na tu dotaci, které je už dneska několikaleté, brzdí rozvoj města v tom smyslu, že nechceme opravovat komunikace, silnice pro auta, chodníky, protože víme, že budováním té kanalizace by došlo k jejich opětovnému rozbití,“ upozorňuje František John, starosta Zábřeh, v němž měla kanalizace stát více než 600 milionů korun.

Městům naopak hrozí pokuty za nesplnění limitů znečištění odpadních vod, což nejvíce tíží Mohelnici. „Od 1. ledna 2014 by nás státní instituce mohly sankcionovat pokutovat do výše jednoho milionu korun a to opakovaně,“ obává se starosta města Aleš Miketa.

Pokud by Evropská komise dotaci definitivně zamítla, neslo by to s sebou další problémy – například finanční ztráty vzniklé úroky na potřebné půjčky nebo hledání jiných variant. Klíčové je však především znát definitivní stanovisko Evropské komise. „Měla by to jednoznačně dát najevo, abychom mohli vypovědět stávající vztah právní se zhotoviteli a vyhlásit výběrové řízení,“ myslí si Vepřek. Ministerstvo životního prostředí chce případ vyřešit do konce letošního roku.