Pražské metro nebude mít čtvrtou trať

Praha – Trať D pražského metra, která měla spojit centrum a jižní část metropole, nevznikne. Hospodářským novinám to řekl primátor Bohuslav Svoboda, podobný názor má také jeho náměstek Tomáš Hudeček. Přestože ještě loni prohlašoval primátor stavbu čtvrté trasy za jistou, nyní se vedení magistrátu shodlo, že musí ustoupit úsporným opatřením, která nová městská vláda chystá.

Vedení Prahy zjistilo, že na uskutečnění svých dopravních plánů nemá dost peněz. Jenom v oblasti MHD mělo město do roku 2020 investovat 104 miliard korun – za rekonstrukce tramvajových tratí a za stavbu metra A a D. Podzemní práce by ale radní teď nejraději zrušili, protože na ně město nemá. Nejspíš ale padne úsporám za oběť pouze trasa D. „Dnes říkám, že výstavba metra D je ve fázi snů a musí se zastavit,“ uvedl Bohuslav Svoboda.

Na pokračování už rozestavěného prodloužení „áčka“ si magistrát nejspíš vezme úvěr, ačkoli o stavbě bude rada ještě jednat. „Metro A se bude muset pravděpodobně dostavět, jen by podle mě stačilo skončit prozatím na Veleslavíně,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Hudeček, šéf zastupitelů TOP 09 a expert strany na problematiku dopravního podniku.

Náměstek Hudeček přitom upozornil na plánovanou opravu Nuselského mostu, která má proběhnout za tři roky. V jejím průběhu bude nutné přerušit provoz linky metra C. Jako alternativa k náhradní autobusové dopravě přitom měla fungovat i nová souběžná linka D. Podle Hudečka ale cestujícím nezbude než přestupovat do autobusů, které budou jezdit po magistrále.

Přestože se pražští představitelé chystají stavbu linky D zrušit, projekt už je hotov, město už do jeho vzniku vložilo stamiliony korun. „Projekt je připraven. Pokud ale město rozhodne, že jej zastaví, budeme to respektovat,“ řekla mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová.

Trasa D měla měřit asi 10,6 kilometru a vést z náměstí Míru přes Pankrác do stanice Depo Písnice. Metro D mělo obsloužit několik sídlišť v oblasti Krče, Lhotky, Libuše, Nových Dvorů a Písnice a další spádové oblasti.