Hory otevírají další střediska

Liberec - V Libereckém kraji se lyžařům otevírají další dvě střediska. Sněhové podmínky sice stále nejsou ideální, vleky se ale o víkendu rozjedou například v krkonošském Harrachově a v nedaleké Rokytnici nad Jizerou. Lyžovat se poprvé v sezoně bude také na Severáku v Jizerských horách. V Orlických horách se zatím lyžuje v Deštné, Říčkách a Červené Vodě. A sněhu ještě přibude a chystá se dokonce vítr. Na Šumavě se zatím lyžuje jen v jediném skiareálu. V provozu je lanovka na železnorudském Špičáku, kde od noci připadlo okolo 30 centimetrů nového hutného sněhu. Díky sněžení se ale zřejmě brzy rozjedou i další areály a taky zprovozní běžkařské stopy.

V krkonošském Harrachově, kde měly minulý víkend přednost závody světového poháru ve skoku na lyžích, se bude od soboty lyžovat na osmnáct set metrů dlouhé sjezdovce Červená II. V provozu už bude také lanovka Harrachov - Čertova hora a malý lyžařský vlek. Sněhu je v areálu do 25 centimetrů. Areál v Rokytnici nad Jizerou v sobotu spustí přibližovací lanovku a dětský vlek. Jeho další části by se měly postupně rozjíždět v dalších dnech podle sněhových podmínek.

Nová střediska se otevírají také v Orlických horách. Na hřebenech je zhruba 20 cm sněhu. V oblasti jsou v provozu střediska Deštné, Říčky a Červená Voda, kde se lyžuje na technickém sněhu. V Deštné a Říčkách je také upravená část běžeckých stop, a to zhruba kolem délky 15–20 km.

Díky dnešnímu vydatnému sněžení se začne v neděli lyžovat i ve skiareálu Bouřňák na Teplicku. Řekl to dnes jeden z provozovatelů areálu Jiří Zmítko. Ještě ve čtvrtek se přikláněl k tomu, že vzhledem ke sněhovým podmínkám tu vleky nespustí. Už od soboty bude v provozu část sjezdovek v Telnici na Ústecku. „Začalo sněžit, takže budeme moci spustit vlek na Hrobské sjezdovce. Ale je potřeba, aby si sníh trochu sednul a zmrznul, takže až v neděli,“ vysvětlil Zmítko. V Telnici bude podle Jindřicha Holingera z tamního lyžařského střediska v provozu vlek na Cvičné louce a dětské vleky na Mevě.

Na Šumavě je zatím v provozu pouze Špičák

I přes nadílku nového sněhu zůstává Špičák jediným areálem na české straně Šumavy, který bude o nadcházejícím víkendu v provozu. Vedle českého špičáku si místní mohou na Šumavě nyní zajezdit už jen v rakouském Hochfichtu a na bavorském Velkém javoru. Pokud se zklidní počasí a čerstvě napadaný sníh přimrzne, je možné že se v průběhu víkendu rozjedou šumavské vleky i jinde. To samé platí i o běžeckých stopách, které na Kvildsku, Modravsku a ani na Železnorudsku nejsou upraveny.

Reportáž Jana Dvořáka a Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)