Města na Ústecku zkouší bojovat s prostitucí pokutami

Chomutov – Marný boj s prostitucí svádějí města v Ústeckém kraji. Tvrdí to jejich zástupci, kteří se snaží situaci usměrňovat pomocí vyhlášek. Úplně vytěsnit ji prý ale bez pomoci státu nedokážou. Nově přitvrdil i chomutovský magistrát. Začne pokutovat prostitutky a jejich zákazníky přímo na ulici.

Nabízejí se před základní školou nebo přímo pod kamerou městské policie. Drzost některých prostitutek podle strážníků nezná mezí. „Bojujeme s tímto problémem už řadu let, je pravdou, že prostituce je fenomén, který nelze úspěšně vyřešit,“ uvedl Vít Šulc, ředitel městské policie v Chomutově. Ženy nabízející sex za peníze v Chomutově vykazovali za hranice města. Jejich zákazníky odrazovali varovnými cedulemi. Podle nové vyhlášky mohou prostitutka i klient dostat hned na ulici tisícikorunovou pokutu. „Abychom těm ženám jasně řekli, že prostituci tady nabízet nechceme,“ vysvětlil Jan Řehák, náměstek chomutovského primátora.

O pár kilometrů dál leží Dubí, které se veřejnými domy nechvalně proslavilo. Od té doby, co tu mají podobnou vyhlášku, zavřely dvě třetiny z nich. Základ je prý odradit klienty. „Ti otrlejší byli několikrát pokutovaní, ale nakonec to drtivá většina z nich nevydržela a už sem nejezdí,“ uvedl Petr Pípal, starosta Dubí. Třetina prostitutek ale stále zůstává a město podle starosty už vyčerpalo své možnosti. Podle starostů jim stát v boji s prostitucí pomohl nejvíce v okamžiku, kdy dostavěl nový úsek dálnice D8.

Problém prostituce je svázaný s hlavními silničními tahy u německých hranic. Dálnice dopravu a tím i sexuchtivé zákazníky odvedla. Pomohla Dubí nebo Hřensku, Chomutov ale změnu nepocítil. „Volám po tom, aby konečně byl schválen zákon o prostituci,“ dodává Řehák. Zákon, který by jasně definoval prostituci a určil její pravidla, projednávali poslanci dvakrát. Pokaždé ho odmítli.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)