Unikátní výtah ve skále už přes dvacet let chátrá

Děčín – Unikátní technická památka v Děčíně chátrá a nikdo neví, co s ní. Rychlovýtah jezdící štolou přímo uvnitř skály začal vozit lidi na vyhlídku nad městěm před 30 lety. Místo západní technologie byl ale kvůli nedostatku peněz použit výtah pro panelák, krátce po zahájení provozu se tak začaly kupit technické problémy. Prostory bývalého výtahu jsou už proto dvacet let opuštěné a město marně hledá zájemce.

Podle původních představ měl výtah vozit návštěvníky zoologické zahrady na vrcholu kopce a mělo jít o ukázku geniality socialistických inženýrů. „Zajímavou zprávu máme ale i pro ty, kterým bylo půlhodinové putování lesními cestami od Labe před nedělním obědem příliš, už zítra se mohou pod stometrový vrchol Pastýřské stěny dostat za 42 vteřin,“ lákala prvního února 1983 ve vysílání Československá televize. 

Podle historika Petra Jozy ovšem na nákup západní technologie nebyly vyčleněné devizy. Stavaři proto začali improvizovat a použili výtah vyrobený pro běžný panelák. Byl ale příliš krátký a lidé museli cestou k němu zdolat desítky schodů. Navíc nebyl výtah stavěný pro provoz ve vlhku a zimě, proto jeho provoz provázely technické problémy. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Nadnesený byl i odhad počtu cestujících, a tak výtah prodělával. Místo plánovaných šesti stovek denně totiž průměrně přepravil jen 50 cestujících. Začátkem 90. let se proto výtah rozjel naposled a město od té doby marně hledá někoho, kdo by prostory výtahu využil. Na druhou stranu se město nápadu na výtah nebo lanovku úplně nevzdává, trasa by ale tentokrát musela vést po vnější straně skály, aby měli cestující výhled na údolí.