Papírna v Loučovicích propouští desítky lidí

Loučovice (Českokrumlovsko) – Přes 50 zaměstnanců loučovické papírny přijde v novém roce o práci. Podle vedení společnosti zůstane nejméně v prvních dvou měsících nadcházejícího roku v továrně pouze 22 pracovníků. Píše o tom dnešní vydání Českokrumlovského deníku. S loučovickými papírnami bylo v roce 2008 zahájeno insolvenční řízení. O konkurzu rozhodl soud loni v září. Novým nájemcem továrny se stala Papírna Cepap s.r.o.

Do budoucna se podle managementu udrží v papírnách jen produkce, která na sebe dokáže vydělat. „Nevzdáváme to, naše obchodní oddělení hledá další zakázky a příležitost ke smysluplné výrobě,“ uvedl jednatel společnosti Ivan Vrábel. V nadcházejícím roce chce firma zachovat alespoň výrobu ubrousků a kapesníčků. Vyráběla také toaletní, krepové a balicí papíry a další zboží.

Ještě před rokem a půl pracovalo v továrně pod jiným zaměstnavatelem 280 lidí. Původní provozovatel Papírny Vltavský mlýn za sebou nechal velké dluhy. Pohledávky věřitelů přesahovaly miliardu korun. Největšími věřiteli byly banky a leasingové společnosti, které papírnám půjčily na nákup zařízení. Vlastníky papírny se stali vybraní věřitelé. Současný provozovatel a nájemce továrny Cepap spustil výrobu loni 8. prosince. Konkurenční firmy porážejí Loučovice nízkými náklady a cenou výrobků. Loučovickou výrobu zatěžují především vysoké energetické nároky. Nutná je modernizace technologií.