Co dělat na horách, když není sníh?

Rychnov nad Kněžnou - Pokud na horách nejsou ideální zimní podmínky, mnoho lyžařů hledá alternativní program. Nicméně malé obce v Orlických horách na Rychnovsku přiznávají, že to není vůbec snadné. Řešením tak může být bazén či muzeum místní přírody a historie.

Sjezdovka v Bartošovicích v Orlických horách je téměř bez sněhu a také běžkaři v okolí mají omezené možnosti. Hledají náhradní program. „Je to problém, chodí sem rodiny s dětmi a ptají se na alternativy. Nabídka je velmi malá,“ potvrzuje Vladimíra Jiroutová z infocentra v Rokytnici v Orlických horách.

Obce se nicméně snaží situaci řešit. Z bývalé sýpky v centru Rokytnice vznikne moderní muzeum Orlických hor. „Mělo by být alternativní, mělo by přibližovat přírodu v Orlických horách a historii řemesel,“ dodal předseda Dobrovolného svazku obcí regionu Orlické hory Petr Hudousek.

Deštné v Orlických horách potvrzuje, že muzea návštěvníky při horším počasí lákají více než obvykle. Z nepříliš zimního počasí ale v těchto dnech paradoxně těží i některá lyžařská střediska. Ztratila totiž konkurenci z níže položených areálů. „Snažíme se zvládat takové množství návštěvníků už jen tím, že jsme operativně přidali ještě jeden skibus,“ upřesnil Milan Trojek ze skiareálu Říčky v Orlických horách. Průběh zimy těší provozovatele bazénu v Rychnově nad Kněžnou. Návštěvnost stoupla na dvojnásobek.