Karlovarskou akademii poničily deště, město viní firmu

Karlovy Vary – Pokuta v řádech milionů korun hrozí stavební firmě, která opravuje karlovarskou obchodní akademii. Jen provizorně zakrytou budovu poškodily silné deště na přelomu roku. A to i přesto, že podle původních dohod měly opravy skončit už v listopadu. Stavaři se brání, že za zdržení můžou změny projektu. Prý si je vynutili památkáři a špatný stav budovy.

Voda provizorně zakrytou částí střechy protekla až do spodních pater. Nejvíc je poškozená zeď tělocvičny. „Pro nás je ta situace velmi nepříjemná. Komplikuje hladký chod školy,“ uvádí mluvčí Obchodní akademie Karlovy Vary Ladislava Hlušková. 

Rekonstrukce odstartovala začátkem prázdnin. Hotovo mělo být v listopadu. Ředitelka školy termín ještě prodloužila do prosince. I po šesti měsících však zůstávají třídy ve třetím patře prázdné. Na chodbách nejvyššího patra běhají řemeslníci a opravují to, co zničila voda. Studenti mají speciální rozvrh a učí se jen ve spodních patrech. „Ta situace není dobrá, protože ta firma selhala,“ soudí hejtman karlovarského kraje Josef Novotný. „Nejsou vyměněna všechna okna, není hotová střecha ani fasáda,“ vypočítává závady karlovarský radní pro školství Vratislav Emler. 

Jednatel stavební společnosti se brání, že podle projektové dokumentace měly být opravy fasád jednodušší. „Při zahájení práce jsme zjistili, že fasáda se musí opravit stoprocentně, protože se omítka sypala jako mouka,“ brání se jednatel stavební společnosti v Sokolově Jiří Beneš.  

Nečekané potíže skrývala i rekonstrukce střechy. Památkáři prosadili jiný materiál i způsob k její opravě. Podle jednatele je tento způsob časově náročnější. Proto teď žádá prodloužení. „Paní ředitelce rada doporučila, aby neprodlužovala dál smlouvu a aby uvalila na firmu všechny sankce, které byly v té původní smlouvě,“ říká radní Emler. 

Jednatel stavební firmy říká, že škody, které napáchala voda, uhradí a rekonstrukci školy dokončí. Sankce ale odmítá a je připraven se proti nim bránit i u soudu.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)