Mniši chtějí oživit pivovar, až se jim vrátí v restituci

Vyšší Brod – Cisterciáci ve Vyšším Brodě chtějí v církevních restitucích získat zpátky bývalou klášterní varnu, o kterou přišli v padesátých letech, a znovu se plánují naučit pivovarnickému řemeslu. Historická stavba s rozvětveným podzemím teď patří státu a už dvacet let se rozpadá. Je zavřená a mniši ji zcela výjimečně otevřeli České televizi.

V podzemí starého pivovaru jsou dvě patra, která spojují chodby a kamenná schodiště. Jedno z nich směřuje do téměř dvanáct metrů vysoké sladovny. „Je pravděpodobně ze 14. století, je to nejstarší část,“ podotýká převor kláštera Justin Berka. Na povrchu stojí poničená klášterní varna. Za zdí jsou zrezivělé stroje, které pracovaly ještě před 70 lety. Mniši sem zase chtějí vrátit život. Pivo pod střechou vařili téměř 600 let. „Uvažujeme o obnově této tradice,“ dodal Berka.

Chmelový nápoj podle starých receptur už vaří pod klášterem Fojtlovi. Z trubek rodinného podniku teče dvanáctka, čtrnáctka i bylinková devatenáctka. Tady chtějí mnichy zaškolit. „Rádi jim pomůžeme a naučíme je to,“ potvrdil provozovatel rodinného pivovaru Jiří Fojtl.

Peníze na opravu půjdou z havarijních fondů

Na pěnivý klášterní mok se pivaři těší. Slibují, že jakmile se výroba rozběhne, zvýší spotřebu, aby pomohli k postupné obnově zařízení. Mniši teď čekají na vypořádání státu s církvemi. Podle zástupců ministerstva kultury by pivovar mohli vlastnit už v příštím roce, pokud zákon o církevních restitucích projde Parlamentem.

Oprava rozpadajících se budov si podle převora vyžádá desítky milionů korun. Peníze chce získat z havarijních fondů. Správci kláštera teď chtějí pivovar alespoň zabezpečit, aby se nezřítil. Letos plánují opravu střechy.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)