Sponzory likviduje nový zákon o hazardu

Ostrava - Nový loterijní zákon ovlivní desítky sportovních klubů a neziskovek z Jesenicka. Jejich největší sponzor, místní firma podnikající v hazardu, jim dosud věnovala miliony korun. Na veřejně prospěšné účely musela ročně odvádět část ze svého zisku. Teď budou nově platit daně, které si mezi sebou rozdělí stát a obce. Některé organizace se proto obávají, že zůstanou na mizině a budou muset bojovat o přežití.

Miroslav Čermák z České Vsi dostával od firmy Campa-net peníze pro svého nadaného syna, který reprezentuje republiku ve sportovním lezení. Na příspěvku byl doslova závislý. Teď hledá sponzory jinde. Oslovil čtyřicet podnikatelů, ale zatím zbytečně. „Já se budu snažit to nějak řešit, nicméně když bude syn chybět na závodech rok, je to pro něj velká ztráta,“ připouští otec horolezce Miroslav Čermák. 

S příspěvkem letos počítali i jeseničtí fotbalisté. „S největší pravděpodobností budeme muset snížit počet družstev, to znamená i počet dětí, které chodí na hřiště,“ naznačuje předseda FK Jeseník Zdeněk Komárek. 

Významný sponzor Jesenicka vlastní a provozuje hrací automaty v celém Česku. Od roku 2007 uvolnila firma na dobročinné účely přes dvě stě dvacet milionů korun. Větší polovina zůstala právě v regionu. „Pomáhali jsme seniorům, handicapovaným a sportovcům. Přispívali jsme i záchranářům a lidem postiženým povodněmi. Teď budeme odvod z loterií nově odvádět státu a sponzorské dary budeme poskytovat pouze v zanedbatelné výši,“ říká ekonomka firmy Campa-net Marta Reichrtová. „O tom, kam peníze z hazardu poplynou, již nebudou rozhodovat samy společnosti, což bylo velmi často zneužíváno, ale budou o tom rozhodovat obce a v podstatě i stát. Takže věřím, že ti, kteří ty prostředky dostávali, je budou dostávat i nadále,“ argumentuje mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. 

Jenže jesenické neziskovky se obávají, že realita bude jiná. „Ta obava tu určitě je, protože peníze se dostanou na mnoho radnic. Takhle jsme měli firmu, která disponovala nějakými prostředky, a bylo na jejím zvážení, zda podpoří tu či onu neziskovou organizaci,“ říká ředitel Penzionu pro seniory Jeseník Jan Rotter. 

Významného sponzora ztrácí i samotné město Jeseník. Za poslední čtyři roky získalo od firmy šedesát milionů korun. Opravilo za ně cesty, dětská hřiště, mateřinky či místní sportoviště. Novela loterijního zákona zkomplikuje městu i výstavbu plánovaného aquaparku. „Celkové náklady odhadujeme na dvě stě milionů korun bez DPH. Původně přislíbený dar od společnosti bylo padesát milionů korun. Dnes víme, že reálně obdržíme polovinu,“ uvádí místostarosta Jeseníku Libor Halas. 

Radnice proto musí hledat jiné zdroje. Ve hře jsou úspory v projektu a také prodej nemovitého majetku města.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)