Malá zimní střediska jsou bez sněhu

Plzeň - Zatímco velké lyžařské areály měly o víkendu plno, některá menší střediska zůstala kvůli nedostatku sněhu prázdná. Nedostatek sněhu trápí třeba Kocourov na Klatovsku. V některých malých lyžařských střediscích se ani o tomto víkendu vleky nerozjely.

Některé sjezdovky jsou i v polovině ledna bez lyžařů. Uprostřed sezony je na kocourovských svazích nepříjemné ticho. Mají tu málo sněhu, a proto se letos vleky ještě nerozjely. „Bohužel nám podmínky zatím nedovolily plný provoz,“ říká Vladimír Hájek ze Skiareálu Kocourov. 

Ztráty areálu rychle rostou. Pokud nenasněží, bude letošní zima ztrátová. „Budu se modlit, aby ta letošní sezona nějak dopadla,“ dodává Vladimír Hájek. 

A podobně je na tom i areál na Přimdě. Tady kvůli katastrofálnímu nedostatku sněhu nemůžou používat ani třicet let starou rolbu. „Rolbu bohužel použít nemůžeme. Protože se ten sníh trhá,“ vysvětluje Ladislav Rendl ze Skiareálu Přimda. „Když ta stará rolba vyjede na velkou sjezdovku, tak svými pásy vytrhá kamínky,“ upřesňuje jeho kolega Petr Budka. 

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Pomohl by nákup nové rolby, která může upravovat i malé množství sněhu. Otázkou ale je, jestli se to vyplatí, protože málo sněhu znamená malé zisky. Dnes se na Přimdě sice lyžovalo, za celou sezonu je to ale teprve první víkend ostrého provozu. „V současné době se nedá použít ani vodní dělo, ani sněhové dělo, protože se to ekonomicky nevyplatí,“ zdůrazňuje Petr Budka. 

Pro malé areály je teď rozhodující, jestli vydrží mrazivé počasí. Pokud se totiž znovu oteplí, sníh v Kocourově vydrží maximálně tři dny.