Pro úspěšnou spolupráci se krkonošští záchranáři učí polsky

Trutnov – Záchranáři mají v Trutnově novou základnu pro zásahy v Krkonoších. Vznikla v rámci česko-polského projektu z peněz Evropské unie. Společný projekt předznamenal intenzivnější spolupráci i v terénu. Čeští zdravotníci budou z Trutnova vyjíždět pomáhat i do polské části Krkonoš, kam to často mají blíž než lékaři z Polska, ti zase, až to bude možné, vypomohou se svými moderními sanitkami.

Spolupráce českých a polských záchranářů v pohraničních horách dosud byla pouze výjimečná. Obě skupiny pomáhaly společně například při nedávné lavině na polské straně Sněžky nebo v Orlických horách. To ale změnil úspěšný program zaměřený na získání dotací od Evropské unie, díky kterým si čeští záchranáři postavili novou základnu v Trutnově a Poláci si pořídili dvě moderní sanitky.

K úspěšné spolupráci je ale potřeba více, zdravotníci z obou stran hranice si musí rozumět. Součástí práce horských záchranářů proto teď je i jazyková výuka. „Posádky používají dvoujazyčné výjezdové karty – dokumentaci o zdravotnickém zásahu – a potom probíhají kurzy polského jazyka,“ upřesnil vedoucí operátor trutnovské základny Vladimír Švába.

Nová stanice v Trutnově stála 17,5 milionu korun a vznikla rekonstrukcí zchátralé a nevyužívané budovy v centru města v majetku kraje. V nepřetržité službě budou na stanici k výjezdu stále připraveny tři posádky záchranářů. K nim přibyly také čtyři vozy Škoda Yetti, kterými budou cestovat k zásahům zdravotníci.

Sanitka musí dojet sdo hor během čtvrthodiny, což je občas náročné. „Mohou nastat problémy, když jsou zachumelené silnice nebo náledí. Když se jede třeba do Pece pod Sněžkou, je občas problematické splnit časy,“ upozornil lékař Petr Martinek. Na dnešní cestu do Křenova vzdáleného patnáct kilometrů potřebovala sanitka dvanáct minut.