Legendární rybička i za 168 tisíc, zlatá a s granátovým okem

Mikulášovice (Děčínsko) - Tradiční výrobce legendární rybičky z Mikulášovic na Děčínsku vstupuje na trh s investiční verzí prvního klukovského nože. Zájemci si mohou za 168 tisíc korun koupit zlatou verzi s okem z českého granátu a s čepelí z damascénské oceli. Nožířská firma Mikov tak chce oslovit zákazníky, kteří chtějí v době ekonomické nejistoty investovat do zlata, a zároveň sběratele. Novou rybičku dnes představil ředitel a také majitel společnosti Miloš Pařík.

Investiční rybička má střenku z osmnáctikarátového zlata, z něhož jsou i nýty. Čepel a pero jsou vyrobeny z nerezové damascénské oceli, každý nůž má své číslo. Jeho doporučená maloobchodní cena je 168 000 korun. „Okamžitě po uvedení na trh jsme prodali dva kusy, o dalším prodeji jednáme. Již jsme zahájili výrobu menší série, abychom uspokojili zákazníky,“ uvedl ředitel, podle něhož jde o sběratelský skvost. „Nazvali jsme ji investiční, protože předpokládáme, že její cena v budoucnosti určitě neklesne,“ doplnil.

Zlatá rybička vznikla na základě přání zákazníků. „Protože je klasická rybička tak oblíbená, začali jsme vydávat speciální edice pro sběratele,“ přiblížil Pařík. Nejprve vznikla modrá k výročí 215 let výroby nožů na severu Čech, červená se objevila v roce 2010 jako připomínka pětapadesátileté historie firmy Mikov, původního národního podniku Mikulášovický kovoprůmysl.

Nožíři posléze přišli se zlatou a stříbrnou rybičkou. „Zlatá je však jen pozlacena 24karátovým zlatem, její cena je zhruba 4 500 korun. Překvapilo nás, že se záhy stala velice oblíbenou a nyní se vyrábí po stovkách,“ uvedl ředitel. Stříbrná rybička asi za 12 000 korun si také našla své místo na trhu. „Kupují ji nejen sběratelé, ale i společnosti, které ji používají jako dárek pro zákazníky, zaměstnance,“ doplnil Pařík.

Klasická rybička stojí 70 korun, ročně se jich vyrobí 40 tisíc

Tradiční rybičky, která se prodává asi za 70 korun, vyrobí v Mikulášovicích ročně kolem 40 000. „Za padesát let už ale také změnila svou podobu, dříve byla plechová, nyní je nerezová, tělo tvoří odlitek ze zinku, už tak nehrozí znehodnocení u táboráku,“ upřesnil Pařík. Rybička se vyrábí už přes 70 let v původní továrně, kterou založil místní obchodník Ignaz Rösler v roce 1794. „Máme některé indicie, které naznačují, že by rybičce mohlo být sto let, ale to zatím nemáme potvrzeno,“ uzavřel Pařík.