Dráteníci umí vyrobit zázraky, nejobdivovanější je podprsenka

Jihlava – Muzeum Vysočiny v Jihlavě dnes zahájilo výstavu prací Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků. Expozice začala netradičně, osm vystavujících umělců z celé republiky celý den před zraky návštěvníků tvořilo svá díla. Zájemci si pak mohli některé výrobky i koupit. Výstava bude otevřená až do 18. března, o den později proběhne i kurz drátování vajec.

Umělci vystavují v muzeu například trojrozměrné šperky a jiné oděvní doplňky, ale i drátované postavy v životní velikosti. K nejatraktivnějším exponátům patří drátěná podprsenka vypracovaná do nejmenších detailů, včetně zavírací přezky. Její nošení by ale bylo značně nepraktické, váží zhruba kilogram.

Drátenické řemeslo se do světa rozšířilo ze Slovenska

Dráteník dříve zastával velmi důležitou profesi. Opravoval hlavně hrnce a další keramiku. Dnes tvoří zruční řemeslníci spíše umělecká díla. Drátenické řemeslo se do světa rozšířilo ze Slovenska před několika staletími. „Někteří Slováci tvrdí, že je to až 600 let, ale reálných bude podle literatury asi 300 let,“ domnívá se dráteník z Milevska Josef Pich.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)