Spor o varovné pásy v Jindřichově Hradci řeší soud

Jindřichův Hradec – Šest let se nevidomí snaží přimět jindřichohradeckou radnici, aby předláždila Masarykovo náměstí. Důvodem jsou varovné a signální pásy, které je navádějí k přechodům pro chodce. Považují je za nebezpečné, protože jsou vytvořené ze žulových kostek a ty od okolní dlažby nerozeznají. Pás je tak může dovést přímo pod kola aut.

Když Aleš Klabouch přešel po novém přechodu poprvé, hned poznal, že je třeba varovné pásy změnit. První stížnost poslal v roce 2006. To, že radnice dosud nic nezměnila, podle něj hraničí s obecným ohrožením. Na starostu a odbor dopravy proto podal trestní oznámení. „Pouze chci to, co naše vyhlášky a normy říkají o tom, jak mají vypadat bezbariérové úpravy,“ prohlásil pan Aleš Klabouch ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Radnice však trvá na tom, že použití dlažebních kostek předpisům neodporuje. Dlažbu změní, až nějaký z nadřízených orgánů dá definitivně za pravdu nevidomým. „Ten systém je nastavený v celé naší republice a já sám nemůžu rozhodnout a vydávat veřejné prostředky bez skutečných důvodů,“ potvrdil starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka (ČSSD).

Spor opakovaně řešil krajský úřad, ministerstvo dopravy a nakonec skončil u správního soudu. Už je to deset měsíců. „Intervaly dosud prodlužují zákonná a procesní pravidla, kdy se v Praze vyřizuje většina správních sporů z celé republiky,“ vysvětlila mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Pro člověka, který vidí, je každý přechod stejný. Pro nevidomého, který nerozpozná, kde končí chodník a začíná vozovka, to však může být i otázka života a smrti.