Za smrtelné napadení ženy ze Vsetína si muž odpyká deset let

Olomouc – Za loňské napadení ženy ze Vsetína, které skončilo tragicky, si její partner Richard Dostál odpyká desetiletý trest. Rozhodl o tom dnes olomoucký krajský soud. Žena po útoku vykrvácela, neboť Dostál podle obžaloby nožem zasáhl stehenní tepnu. Šestačtyřicetiletého muže, který svou vinu odmítal, soud poslal do vězení za těžké ublížení na zdraví. Kromě něj je v kauze podezřelý i policista, který měl službu na tísňové lince, na niž napadená žena volala kvůli opilému agresivnímu partnerovi. Hlídka ale na místo dorazila až po 40 minutách. Policista je již kvůli tomu obviněn.

„Muži hrozilo za těžké ublížení na zdraví osm až 16 let. Násilí v rodině trvalo delší dobu, což vyplývá ze spisů. Nemohli jsme proto ukládat trest při samé spodní hranici, ale o něco vyšší,“ řekl soudce Eduard Ondrášek.

Muž podle obžaloby ve stavu těžké opilosti zaútočil na ženu v polovině března loňského roku. Svou partnerku úmyslně bodl kuchyňským nožem do stehna. Nůž proťal stehenní tepnu a žena podle znalců do tří minut vykrvácela.

Muž vinu popřel, žena si prý měla ublížit sama

Nezaměstnaný otec dvou dětí, který byl v minulosti trestán za neplacení výživného, svou vinu před soudem popřel. Již dříve uvedl, že se svou partnerkou již několik dní předtím popíjeli alkohol. „Šel jsem si lehnout, a když jsem se vzbudil, našel jsem Taťánu v kaluži krve, byl jsem z toho v šoku. Já bych jí neublížil, i když měla své roupy a volala zbytečně policii. Když pila, vyváděla,“ tvrdil Dostál. Na dotaz soudce, jak si mohla zranění způsobit, tvrdil, že mohla zavrávorat a spadnout. Prý měla tendence si sama ubližovat.

Z výpovědí dcery zabité ženy naopak vyplynulo, že muž její matku fyzicky napadal. Před soudem dokonce vypověděla, že matka musela nosit paruku, protože měla vytrhané vlasy. Měla prý po napadeních modřiny a zlomená žebra.

Policie na volání ženy zapomněla

Jedním z klíčových důkazů při rozhodování o vině muže byl podle soudce telefonát ženy v osudný den na policejní stanici. „Klíčovou věcí byla nahrávka policie, kde je záznam, že žena oznamuje, že ji partner ohrožuje nožem, že se jej bojí, ať policisté rychle dojedou,“ doplnil soudce.

Právě na tento telefonát však policisté, kteří v domácnosti zasahovali i v minulosti, na operačním středisku pozapomněli. Na místo vyjela hlídka až po 40 minutách, to však již bylo pozdě. Postupem policistů se zabývala policejní inspekce. Za hlavního viníka tragédie byl určen policista, který vyslechl tísňové volání ženy žádající o pomoc před jejím opilým agresivním partnerem. Inspekce jej původně navrhla obvinit z trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Jeho trestný čin byl poté překvalifikován na trestný čin porušování dozorčí služby. Inspekce pochybení viděla v tom, že policista měl rovnou poslat na místo hlídku a nepředávat získané informace do počítače jiným operačním důstojníkům.