V centru Prahy nebudou slané chodníky

Praha – Přestože pražský magistrát povolil od února solit v době kalamity nejen vozovky, ale i některé chodníky ve městě, v historickém jádru to lidé nepoznají. Radnice Prahy 1 se rozhodla, že solit nebude – i kvůli podmínkám, které magistrát stanovil – ledaže by přišla mimořádně velká kalamita. Solení v pražských ulicích se však stalo předmětem politického sporu. Zelení proti němu dokonce svolali demonstraci před budovu magistrátu na Mariánské náměstí.

Hlavní příčina, proč nebude Praha 1 solit, spočívá podle starosty Oldřicha Lomeckého v zákazu používat sůl tam, kde vedou kabely nebo sítě. „Jelikož je Praha 1 z 95 procent prokabelována, prostor k solení je minimální,“ podotkl starosta Lomecký. Podmínku stanovil magistrát, když povolil od února pražské cesty solit.

Solení v pražských ulicích je ovšem i politickým tématem. Protestuje proti němu Strana zelených. „Problém kluzkých chodníků není ve vyhlášce zakazující solení chodníků, ale v absenci jakéhokoli úklidu během zimy,“ uvedl bývalý radní pro životní prostředí Petr Štěpánek. Sůl je podle něj obzvlášť škodlivá. „Znamená to škody na zeleni, škody na základech budov, škody na obuvi a hlavně bolest pro poškrábané psí tlapky,“ přiblížil. Zelení dokonce kvůli soli svolali demonstraci, která proběhne ve čtvrtek ráno před budovou magistrátu. Protestu by se podle pořadatelů měly zúčastnit desítky pejskařů i se svými čtyřnohými mazlíčky.

Spor je však zatím spíše hypotetický, na řádnou sněhovou nadílku Praha tuto zimu stále marně čeká. Zásoby soli a štěrku, kterého se při loňské vydatné zimě nedostávalo, zůstávají takřka netknuté. „Zatím jsme ze skladů spotřebovali 3,5 tisíce tun posypových materiálů, zatímco v loňské sezoně jsme touto dobou měli spotřebováno už 25 tisíc tun,“ srovnal mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Vedení města zdůvodnilo možnost použít chemické materiály při námraze či sněhové kalamitě tak, že jde zatím o nejúčinnější způsob, jak zajisit bezpečnost na komunikacích v hlavním městě.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod