Obyvatelé vsí na Benešovsku protestují proti elektrárně

Teplýšovice (Benešovsko) - Obyvatelé Teplýšovic a Kozmic na Benešovsku protestují proti výstavbě sto padesát metrů vysoké větrné elektrárny. Stovka jich přišla demonstrovat přímo na jednání o změně územního plánu obce, která chce výstavbu umožnit. Elektrárna na kopci mezi dvěma vesnicemi bude podle většiny místních šířit nepříjemný hluk, naruší ráz krajiny a může odradit chalupáře i lidi, kteří by se sem mohli přistěhovat.

Více než stovka lidí přišla proti výstavbě protestovat na jednání zastupitelstva Kozmic. Většina místních taky podepsala proti stavbě petici. Starosta Kozmic se na to ale ohlížet nechce, stavba je podle něj v pořádku a lidé ji mohli odmítnout před čtyřmi lety, než obec uzavřela s firmou smlouvu. „Máme dokumentaci k vlivům na životní prostředí, máme posudek z krajského úřadu, je souhlasný, zase kladný, takže takovéhle akce, to je prostě amatérština,“ řekl Josef Veleba, starosta Kozmic.

Místo je jen pár set metrů od rodinných domů, jak lidí z Kozmic, tak i ze sousední obce Teplýšovice. Podle jejího starosty může být provoz elektrárny pro obyvatele nebezpečný. „Obáváme se hluku, hlavně toho nízkoprahového, který způsobuje zdravotní problémy, bolení hlavy,“ uvedl starosta Teplýšovic Josef Škvor. „Je to technologie světového výrobce a takových elektráren je v Česku několik a ve světě tisíce,“ říká investor Karel Voják, Vítr s. r. o.

Zastupitelstvo Kozmic bude o změně územního plánu znovu jednat v únoru. Jestliže u obce firma elektrárnu postaví, zaplatí Kozmicím postupně pět milionů. Pokud obec stavbu zastaví, musí naopak firmě nahradit dosavadní ztráty.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)