Kamion uvízl mezi závorami, vlaku neujel

Valašské Meziříčí – Vážnou dopravní nehodu na přejezdu u Valašského Meziříčí, kde se srazil osobní vlak s kamionem, zřejmě způsobila porucha nákladního automobilu. Kamion podle řidiče na přejezdu zastavil a nepodařilo se mu odjet, ani když se spustily závory. Protože sám včas vyskočil, nebyl při nehodě nikdo zraněn, úsek trati z Valašského Meziříčí do Frenštátu pod Radhoštěm ale byl až do 17:30 mimo provoz.

Odstraňování následků nehody se nečekaně protáhlo. V deset hodin dopoledne sice nehodový vlak vyprostil vykolejený motorový vůz, ale ukázalo se, že trať je v místě nehody nesjízdná. Až do pozdního odpoledne proto pracovali technici na opravě kolejnic. Vlaky budou muset v tomto úseku ještě nějakou dobu projíždět sníženou rychlostí.

Střet vlaku s kamionem se stal na typu přejezdu, který je podle statistik nejbezpečnější – chráněném nejen výstražnými světly, ale i závorami. Ani ty ale nehodě nezabránily, kamion se totiž ocitl na přejezdu kvůli poruše. Krátce před přejezdem se mu roztrhla vzduchová hadice mezi tahačem a návěsem, kterému se tak zablokovala kola. Nákladní souprava tak zůstala stát přímo na přejezdu, ke kterému už mířil vlak.

K nehodě došlo před desátou hodinou večer, kabina automobilu byla střetem zničena a část nákladu palet se rozsypala po okolí. Vlak zastavil asi sto metrů za přejezdem. „Jízdní souprava byla odhozena do příkopu a prostoru kolejiště. Motorový vůz po nárazu vykolejil,“ upřesnila policejní mluvčí Lenka Javorková.

Řidič kamionu před střetem vyskočil, a tak se zachránil, zranění neutrpěl také nikdo v osobním vlaku. Večerní spoj byl téměř prázdný, v motorovém voze cestovalo pouze osm lidí. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala vznikla při havárii škoda 1,7 milionu korun – milion na kamionu, půl milionu na vlaku a 200 tisíc na infrastruktuře.