Začíná oprava krumlovského jezu, víří vodu mezi místními

Český Krumlov - Rekonstrukce vltavského jezu s lávkou rozdělila Český Krumlov do dvou táborů. Obě strany se sice shodují, že tento protipovodňový projekt za 50 milionů je nutný, některým se ale nelíbí jeho načasování. Práce totiž zasáhnou do hlavní sezony. Bouří se vodáci, obavy o existenci mají podnikatelé. Vodohospodáři slibují, že se pokusí omezit sezonu co nejméně.

Starý krumlovský jez pod zámkem při povodních zvedá hladinu a domy nad ním pak řeka zalije. Vodohospodáři se chystají jez zbourat a nahradit ho novým, který se při povodni sklopí. „Tím dojde k podstatnému zvětšení průtočného profilu oproti stávajícímu stavu,“ vysvětlila mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková. Současně s tím radnice opraví lávku, ke které vede cesta z centrálních parkovišť. „Současná lávka je už na hranici životnosti,“ řekla místostarostka Jitka Zikmundová.

Jenže práce, které právě začínají, zasáhnou do sezony. To se nelíbí podnikatelům. Například provozovatelé krumlovského mlýna, ve kterém vedle muzea a restaurace naplno funguje i elektrárna, se bojí úbytku turistů. „Bude to velký výpadek z tržeb podnikatelů, je to pro ně existenční záležitost,“ obává se Marek Šimon, vlastník mlýna.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle vodáků krumlovský úsek připomíná slalomovou trať. Nákladním autům v korytě se vyhýbali už v minulých letech, teď je čeká podobná zkušenost. Vodohospodáři se snaží plány upravit, do prázdnin chtějí otevřít novou propusť. Staveništěm pak lodě s největší opatrností projedou. „Kdo na to nebude stačit, tak si loď obnese. Budou tam přístupové cesty,“ dodala provozovatelka půjčovny lodí Jana Bláhová.

Pokud nenastanou žádné komplikace, rekonstrukce jezu bude dokončena pravděpodobně příští rok v březnu.