Víc pochůzek a jízdy na kole, místo Hummerů a vznášedel

Praha – Strážníci v Praze mají přestat s rozdáváním botiček špatně parkujícím autům, místo toho se mají víc zaměřit na prevenci a kontrolu kritických míst. Takový plán má s městskou policií vedení hlavního města. Chce se tak vrátit k původně proklamovanému záměru „poznej svého strážníka.“

Strážníci nadělili pokuty za desítky milionů

Jen vloni strážníci nechali odtáhnout 33 tisíc aut a dalším třiceti tisícům nasadili botičku. Za všechny dopravní přestupky uložili pokuty za 74 a půl milionu.

„Městská policie má z 80 procent jako náplň své činnosti dopravu, to je věc, která jí podle mého názoru vůbec nepřísluší,“ říká Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy.

Vyměnit teplo kanceláře za pochůzky po ulicích bude muset několik desítek strážníků - úředníků. A navíc ti, co jsou zvyklí jezdit autem, budou muset hlídkovat na kole.

Na co se strážníci budou více soustředit

  • hlídaní ráno u škol
  • kontrolování míst, kde se zdržují sociálně nepřizpůsobiví
  • dohlížení na pejskaře
  • práce strážníků už by se neměla překrývat s prací státní policie

„Prvořadým úkolem městské policie by měly být místní záležitosti veřejného pořádku, a nikoliv speciální činnosti, které umí zajistit složky Integrovaného záchranného systému,“ tvrdí Policie ČR.

Strážníci se navíc musí rozloučit s luxusní výbavou, jako jsou vozy amerického výrobce Hummer a vznášelo. Nejdražší auta v Česku teď zřejmě mají už jen v Lázních Bohdaneč. Tamní policisté jezdí po městě v robustních amerických autech.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)