Sbírání hroznů z vinic až na přelomu ledna a února nikdo z vinařů nepamatuje. Tím, že vinaři nechali hrozny na vinohradech tak dlouho, dost riskovali – bobulím hrozily choroby, nálety špačků, ale také to, že za vinaře sklidí hrozny někdo jiný, co se už také několikrát stalo.
Dvacítka vinařů dnes na vinice Vinařství Baloun vyrazila o půl šesté ráno. Teploty dosahovaly minus deseti stupňů. Ledové víno vinaři mohou sklízet pouze v případě, že teploty klesnou alespoň sedm stupňů pod nulu. Ve Vinařství Baloun sklízeli hrozny odrůdy Frankovka a Cabernet Sauvignon. „Máme tak 70 metráků z jednoho hektaru. Teď budeme hrozny dva dny lisovat. Tím, že hrozny byly vyschlé, ani mráz k nějakému zahuštění nepotřebovaly,“ uvedl Baloun.

Víno bude medovější
Proto, že vyschlé hrozny ležely na vinici dlouho, podle Balouna bude ledové víno připomínat slámové, které musí schnout tři měsíce. „Bude to takové ledové víno s přívlastkem slámového,“ uvedl Baloun. Podle něj se specialita projeví v chuti, která bude medovější a bohatší tím, že víno vyschlo na hrozinky. „V Česku něco podobného nepamatujeme,“ uvedl Baloun. Podle něj bude možné vyrobit více šarží. „Chceme zákazníkům ukázat, co je příroda schopná udělat. Budeme mít tak 3 000 litrů ledového vína,“ dodal.
Na mrazy čekali i další vinaři z jižní Moravy. Ve středu začnou sklízet hrozny z vinic ve Znovínu Znojmo. Na vinicích mají šest tun hroznů. Podle firmy jde o velkou raritu, ledové víno vinaři obvykle sklízejí koncem kalendářního roku. Leden je výjimkou. „Ve středu to bude ale dokonce už únor. To jsem ještě nezažil,“ uvedl ředitel firmy Pavel Vajčner.
Mrazy kromě pozitiv mohou na vinicích způsobit i škody. Podle odborníků je kritická teplota minus 18 stupňů. Na většině míst jižní Moravy navíc není sníh, který keře v zimě obvykle částečně chrání.