Na Karlovarsku omezí sociální služby

Karlovarsko – Organizace, které na Karlovarsku poskytují sociální služby, musí kvůli nedostatku peněz výrazně šetřit a omezují tak provoz. Podle krajského úřadu budou letos v regionu chybět desítky milionů korun. Ministerstvo se brání tvrzením, že hospodaří s omezeným rozpočtem.

Kvůli vážným neshodám v rodině utekla 20letá Mirka z domova. Pomoc našla u právničky sociální poradny. Naději představuje poradna i pro Janu, matku dvou dětí, která se zřejmě stala obětí podvodu a přišla o byt. Farní charita však dostala od státu méně peněz, než žádala. Ukončit proto musí tři z devíti služeb, které pro klienty zajišťuje, včetně právní pomoci.

Od 1. dubna zůstanou dveře poradny zavřené. Právnička sociální poradny Jana Klimešová má ale 450 rozpracovaných případů. Podle svých slov si neumí představit, co s klienty bude dál. Ministerstvo práce vysvětluje, že na podporu sociálních služeb dostalo jen šest miliard a ty muselo rozdělit mezi všechny organizace. Požadavky krajů byly o čtyři miliardy vyšší.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Krajský úřad měl ve své kompetenci navrhnout, které z těch služeb jsou skutečně potřebné a které ne,“ říká vedoucí oddělení sociálních služeb ministerstva Radek Suda. „My nejsme schopni určit, kdo má umřít a kdo přežít. To není úloha kraje, abychom ukazovali, koho potopit,“ brání se náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD).

Ministerstvo proto rozdělilo peníze mezi organizace jen matematickým výpočtem. Má ale finanční rezervu a je připravené individuální případy ještě přehodnotit.