Soud zmírnil trest pro řidiče, který zavinil tragickou nehodu u Tuchlovic

Praha – Krajský soud zmírnil trest pro řidiče kamionu, který podle žaloby loni zavinil tragickou srážku s autobusem u Tuchlovic na Kladensku. Původně mu soud uložil 2,5letý trest a zákaz řízení na 6,5 let, odvolací soud ale trest snížil na 1,5 roku vězení a pět let zákazu řízení. Řidič se podle verdiktu dopustil usmrcení z nedbalosti a ublížení na zdraví z nedbalosti.

Nehodu podle původního rozsudku kladenského okresního soudu zavinil, protože nepřizpůsobil rychlost a styl jízdy povětrnostním podmínkám. Před srážkou prý předjížděl dvě auta a zařadil se zpět do svého pruhu. Kvůli rychlé jízdě se však rozhýbal prázdný návěs kamionu, nákladní auto vjelo částečně do protisměru a srazilo se s autobusem.   

Proti tomu se však odvolal advokát obžalovaného, který s rozsudkem nesouhlasil zejména kvůli tomu, že podle jeho názoru částečně nehodu zavinil řidič autobusu, který se údajně rovněž pohyboval v protisměru. Poukazoval také na neočekávané povětrnostní podmínky a požadoval, aby byl jeho klient zproštěn viny. Krajský soud podle mluvčí soudu Zuzany Steinerové původní trest zmírnil především kvůli dosavadní trestní bezúhonnosti obžalovaného a kvůli tomu, že je uložení nepodmíněného trestu v tomto případě dostatečné. Řidič si trest podle mluvčí odpyká v nejmírnějším typu věznice s dohledem. 

Havárie se stala loni 4. února na rovném úseku silnice několik desítek metrů před Tuchlovicemi. Z kamionu se tehdy utrhla přední část, která zablokovala střed vozovky. Silnice kvůli tomu byla uzavřena přes šest hodin. Při havárii zemřel třiačtyřicetiletý cestující z autobusu směřujícího na pravidelné lince z Rakovníku do Prahy. Další zraněné záchranáři převezli do nemocnic v Kladně a Praze.