V Dalešicích skončila údržba vodní elektrárny

Dalešice - V dalešické vodní elektrárně skončila nejrozsáhlejší roční údržba. Technici měli zhruba tři týdny na to, aby zkontrolovali obrovské potrubí, veškerou technologii včetně Francisových turbín a otestovali generátory. Dalešická přehrada má největší sypanou hráz v Evropě a světově unikátní je i časem pouhých 55 vteřin, během kterých se dokáže spustit na plný výkon.

Odborníci museli důkladně zkontrolovat veškerá zařízení, zjistit, zda nepraskají sváry potrubí, nerezne turbína, nebo zda nejsou narušené ochranné vrstvy. Největší pozornost je nutné věnovat izolantům. Právě kvůli nevyhovující izolaci se musejí ještě letos vyměnit dalešické transformátory.

Transformátorům je totiž 35 let a podle mluvčího ČEZu Petra Spilky jsou už na hranici své životnosti. První trojice proto bude muset být v letošním roce vyměněna. Nové transformátory jsou v současné době už ve výrobě, aby v září byly k dispozici na výměnu.

O tři patra výše museli odborníci na elektroinstalace zkontrolovat připojení generátorů. Dalešickým potrubím totiž voda opět poteče už 4. dubna a o den později se roztočí i generátor.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)