V Břeclavi pochodovalo dva tisíce protestujících za zbitého chlapce

Břeclav – V centru Břeclavi se dnes konal protestní pochod za zbitého patnáctiletého chlapce. Demonstrace se zúčastnilo asi 2 000 lidí, mezi nimi i extremisté. Akce začala pochodem od nádraží na náměstí TGM, kde se konalo shromáždění s projevy. Většina lidí odešla k radnici a diskutovala s představiteli města. Asi dvě stě radikálů zamířilo do oblasti, kde žijí Romové. Na akci dorazily stovky policistů, nikdo ale nebyl zatčen, akce proběhla v relativním poklidu. Chlapec byl minulou neděli přepaden a vážně zraněn, podle jeho matky byli útočníci Romové.

Demonstranti nesli transparenty s protiromskými hesly: „Radnice spí, cikán vraždí“, „Zastavme cikánský teror“ nebo „Cikáni do práce!“. Došli na centrální náměstí, ale namísto k místu shromáždění se obrátili k radnici, před níž stál starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD). Dav ho obklopil a žádal, aby se vyjádřil k situaci ve městě. Ryšavý však neměl megafon, takže ho nebylo slyšet. Dav pískal a křičel: „Starosto, mluv!“ 

Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas, kterého pozvali organizátoři z uskupení Dělnická mládež (DM), Ryšavému nabídl účast na mítinku na druhém koni náměstí, kde měli radikálové megafony, Ryšavý však odmítl s tím, že s vandasovci nechce mít nic společného. Vandas a členové z DM se pak odebrali na místo svého shromáždění, většina lidí však zůstala u radnice. „Případ zbitého chlapce je jasným dokladem toho, jak to vypadá, když se šetří na bezpečnosti obyvatel této země. Policistů v ulicích ubývá, což má za následek napadání bezbranných,“ řekl Vandas.

Na akci dorazila i matka zbitého chlapce. Nevystoupila ale na akci radikálů, ale před radnicí, kde příchozím poděkovala za podporu syna. „Nečekala jsem, že dorazí tolik lidí. Naštěstí se mu daří stále lépe. Již chodí a jí, což je pokrok,“ řekla. „Akci jsme nezakázali, protože by se stejně odehrála. Takhle jsme zíkali potřebné kontakty na organizátory a některé účastníky akce,“ podotkl starosta Ryšavý. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové se trestných činů v České republice děje poměrně mnoho. Stanovená opatření proti nim by měla být naplňována jednotlivými ministerstvy.

Akci přihlíželo několik stovek policistů, proběhla ale celkem v poklidu

Lidé se starostou diskutovali hlavně o bezpečnosti ve městě, debata, které se zúčastnil také bývalý starosta a nynější zastupitel Dymo Piškula (SNK-ED) byla bouřlivá, ozývalo se pískání a pokřiky. Ryšavý lidem řekl, že město připravuje modernizaci a rozšíření bezpečnostního kamerového systému a už od května bude mít každá městská část svého strážníka - pochůzkáře.

Střed města byl už od poledne téměř vylidněný, v ulicích, na příjezdových trasách a hlavním železničním nádraží už před demonstrací hlídkovali policisté. Ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel jich do města přivolal několik stovek. Do Břeclavi dorazili policisté nejen z jižní Moravy, ale i z dalších regionů. Kužel zdůraznil, že pátrání po pachatelích, kteří hocha brutálně zbili, pokračuje, podrobnosti ale neuvedl. Na místě je od rána také jihomoravský hejtman Michal Hašek. 

Trase nedělního průvodu v Břeclavi
Zdroj: ČT24

Pochod uspořádalo radikální uskupení Dělnická mládež, které na něj pozvalo také předsedu DSSS Vandase. Akci však pořádali i přátelé zraněného. Původně mělo jít o dvě shromáždění, byla však ohlášena do jedné lokality, proto je jejich organizátoři spojili.   

Napadení chlapce se stalo minulou neděli u břeclavského Shopping centra. Trojice mužů jej prý nejprve požádala kolem 21:00 o cigaretu. Když odpověděl, že žádnou nemá, brutálně jej zbili. Matka hocha později uvedla, že šlo o Romy. Lékaři chlapci museli odebrat poškozenou ledvinu. Měl také poraněná játra a slezinu. Po pachatelích pátrají kriminalisté. Útočníkům hrozí za ublížení na zdraví až deset let vězení. Břeclavští Romové tvrdí, že s útokem nemají nic společného a že chlapce zbili Romové ze Slovenska.