V žateckém minipivovaru odborníci hledají nejlepší chmel

Žatec – Minipivovary jsou v Česku stále oblíbenější. Roste ovšem nejenom jejich popularita, ale také jejich počet. Vznikají proto i speciální ocenění pro jednotlivé minipivovary. Řadu z nich získal tzv. pokusný pivovar v Žatci, přestože na jeho výrobky běžný spotřebitel vůbec nenarazí. Jsou určeny pouze degustátorům, kteří testují kvalitu chmele.

Žatecký pokusný minipivovar je výjimečný objemem, ve kterém vyrábí – do nerezových kádí ve sklepě se z varny dostane jen padesát litrů piva denně. Na výsledky ochutnávek odborníky však čekají producenti celého moře piva – velkoproducenti v Česku, ale například i Japonsku. Hlavní, oč se degustátoři a následně velkovýrobci zajímají, je použitý chmel. „V samotném pivu ověříme kvalitu chmele,“ popsal sládek z žateckého Chmelařského institutu Jan Hervert. „Vyšleme signál velkým pivovarům a řekneme: Máme nový chmel,“ dodal.

Vyšlechtění nového typu chmelu od semínka po první hlávku trvá patnáct let. Vyměnit odrůdy na chmelnicích za lepší lze ale podle pěstitelů během tří let. Nového favorita už degustátoři mají. „Bude to tajná zbraň pro budoucnost,“ podotkl Vladimír Nesvadba z Chmelařského institutu.

Nový chmel má být srovnatelný se slavným žateckým poloranným červeňákem. Bude ale odolnější a výnosnější.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)