Pražští chodci byli loni nezvykle ukáznění

Praha – Historicky málo dopravních nehod zavinili loni pražští chodci. Velmi příznivá byla také statistika havárii, při nichž chodci v Praze umírali. Jako viníka označili chodce v případě 245 nehod, zhruba dvou pětin celkového počtu jejich střetů s automobily. Celková bilance srážek automobilů a dalších vozidel s chodci se přitom oproti předchozím rokům mírně zhrošila, když ve městě při nehodách zemřelo sedmnáct chodců. Z nich sedm označili policisté i za viníky. Velmi příznivý byl potom loňský rok pro neopatrné děti. Oproti minulosti jich výrazně ubylo, srážky, které se staly, navíc nestály žádné dítě život. Policie dnes zahájila akci Zebra se za tebe nerozhlédne, kterou chtějí situaci nadále zlepšovat. Akce neprobíhá pouze v Praze, je celorepubliková, policie kontroluje chování chodců i řidičů zejména v blízkosti základních škol.

Nejčastější příčinou, kvůli které byli chodci stanoveni viníky dopravních nehod, byla loni nepozornost. Podle policejní statistiky bylo mnoho neopatrných sražených chodců pod vlivem alkoholu nebo i drog. Nejčastěji vbíhali chodci pod auta mimo přechod, naopak na přechodech způsobili pouze pětinu nehod.

V průběhu roku 2011 se v Praze stalo 598 dopravních nehod, které skončily srážkou vozidla s chodcem. Zahynulo při nich sedmnáct lidí, dalších 564 bylo zraněno, z nich 122 těžce. Oproti roku 2010 se situace mírně zhoršila, když přibylo nehod, zraněných a přibyl také jeden mrtvý chodec. Přesto bylo množství nehod druhé nejnižší od roku 2000 a počet usmrcených třetí nejnižší. Na přechodech se potom loni stalo 268 nehod.

Pod koly automobilů a dalších vozidel skončilo loni také 75 dětí. Oproti předcházejícímu roku takových nehod ubylo o třetinu a všechny skončily poměrně šťastně – žádné dítě loni v Praze při nehodě nezemřelo. Ovšem 76 dětí utrpělo při srážkách s vozidly zranění, z nich čtrnáct těžké.

Hlavně na děti se zaměřuje zmíněná preventivní akce Zebra se za tebe nerozhlédne. Policisté budou u přechodů pro chodce u škol kontrolovat dodržování předpisů a pro děti, které dodrží všechny zásady bezpečného přecházení, mají připraveny i dárky.