Farmáři z Chrudimska se obávají invaze amerického hovězího

Chrudim – Už během prázdnin by se na pultech českých prodejen a v restauracích mělo objevit hovězí maso ze Spojených států a Kanady. Tuzemští zemědělci se ale otevření evropského trhu bezmála pro 50 tisíc tun masa obávají, o potravinách a současných problémech jednají v Liboměřicích na Chrudimsku.

Blížící se zahájení dovozu hovězího z ciziny farmáře v Pardubickém regionu rozhodně netěší, obávají se, že kvůli vyšší konkurenci na trhu budou muset výrazně omezit své chovy. „Jestliže vznikne přebytek nějakého zboží na trhu, tak je vyvolán tlak na snížení cen,“ vysvětluje ředitel školního statku v Chrudimi, který své maso dodává i do soukromého řeznictví.

Podle mnohých mohou čeští zemědělci zahraničnímu dovozu konkurovat kvalitou masa, nikoliv však cenou. Příval levného hovězího ze Severní Ameriky na evropský trh by přitom mohl ovlivnit i ceny v ostatních zemích EU. A také sem své produkty vyvážejí tuzemské farmy. „Vidíme to jako jednu z cest, jak se podvolit tržnímu prostředí v rámci celého evropského hospodářství,“ myslí si Vladimír Slavík z podniku Agro Liboměřice, který maso prodává do sousedního Německa a Rakouska.

Chov skotu
Zdroj: ČT24

Zemědělci proto varují. Otevření trhu pro bezmála padesát tun hovězího z USA a Kanady může být jen začátek. „Tady v Evropě chováme skot pod velmi přísnými normami, kdežto v Americe, tam se to chová děsivým velkoprůmyslovým způsobem,“ varuje prezident Agrární komory Jan Veleba. Komora proto doufá, že české úřady budou kvalitu dovezeného masa bedlivě kontrolovat.

Pardubický kraj české zemědělce podporuje, o to nejen co se týká produkce hovězího masa. Podmínky pro chov a další rozvoj se staly obsahem společného memoranda.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)