Pražskou Stromovku rozsvítilo přes osm set baterek

Praha – V pražské Stromovce se ve středu konal první ročník Nočního běhu pro Světlušku. Na start se společně postavili jak vidící, tak nevidomí závodníci. Kromě samotného běhu potmě se účastníci mohli podívat na výcvik slepeckých psů nebo si vyzkoušet slalom se slepeckou holí.

Více než osm set závodníku vyrazilo jako tradičně se startovním výstřelem, který odstartoval Dominik Hašek. Jestli ale běželi k cíli, mohli jen doufat. Každý z nich totiž před sebou viděl osvětlených jen několik metrů – tedy tolik, kolik mu dovolila vidět baterka na čele. Závodníci mohli vyrazit na dvě různě dlouhé tratě - tří a pětikilometrovou. A kdo nechtěl závodit, mohl si trasu klidně jen projít.

Na startu byli i samotní nevidomí, kteří si baterku na čelo připnuli jen symbolicky. V běhu ale za vidícími závodníky příliš nezaostávali. Absolvovali totiž tvrdý trénink - pražský půlmaraton. Podle ředitelky Nadačního fondu Českého rozhlasu Martiny Kaderkové se běhu zúčastnilo čtrnáct dvojic nevidomý-trasér.

Zaplacením startovného závodníci přispěli do Nadačního fondu ČRo na pomoc nevidomým a lidem s těžkým zrakovým postižením. Z výtěžku bude Světluška hradit osobní asistenty dětem, výcvik vodících psů nebo speciální pomůcky s hmatovým displejem.

Reportáž Anny Chudobové (zdroj: ČT24)