Zábavná kampaň láká školáky na řemesla

Severní Čechy - Některým tradičním řemeslům hrozí zánik. Liberecký kraj proto zahajuje novou kampaň s názvem NadoTECH, která má přilákat na technické obory více studentů. Projekt začal v Železném Brodě, kde má dílny a pece jablonecká sklářská škola. Hned první den přišlo skoro 150 žáků. Na vlastní kůži si vyzkoušeli třeba foukání technického skla.

Deváťáci ze šesti základních škol regionu si přišli vyzkoušet práci se sklem, kromě dne otevřených dveří přímo ve škole je čekala ale i zábavná show se soutěžemi. „Chceme se dostat k žákům blíž tou zábavnou formou,“ uvedla koordinátorka projektu Vanda Šulcová.
Právě jablonecká škola řemesel a služeb otevřela obor sklář vloni po dvou letech. Nebyl totiž zájem studentů. A jestli se podaří otevřít další ročník v září, se zatím neví.

S nezájmem se nepotýkají jen sklářské obory. Kraj proto do kampaně zahrnul celkem devět středních škol různých oborů, které je potřeba naplnit. „Není ani za pět minut, ale tak deset minut po dvanácté a začne to být problém, protože řada řemeslníků je dnes pomalu v důchodovém věku,“ řekl ředitel jablonecké školy František Lufinka.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)